BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честито Възкресение Христово!

Днес православните християни посрещат най-светлия си празник – Възкресение Христово, денят, в който Синът Божи е възкръснал от мъртвите за вечен живот и който символизира победата над злото и смъртта.  

В полунощ храмовете в страната с камбанен звън възвестиха Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистину воскресе!“.  Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни, до празника Петдесетница.

„Нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата божия милост към човека – за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели“, се казва в посланието  за празника от името на патриарх Неофит.

Възкресение Христово отразява в най-пълен вид основната християнска догма, а именно – вярата във възкресението на праведните в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота. Според евангелския разказ, на третия ден след разпъването на кръст на Христос, жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен – Исус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите „Христос възкресе“. Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца. Също оттогава води началото си позравът за Великден.

На Великден деца и възрастни се „бият“ с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза.

Великден се чества седем дни – тъй наречената Светла седмица.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия.

Екипът на Радиан.бг ви пожелава светли Великденски празници!

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!