BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Зелени закони“: Ловни огради преграждат достъпа до 470 000 дка от българските гори и земи

Ловната ограда в ДУ „Каркария“, ограничаваща достъпа до тракийското светилище „Гарванов камък“. Снимка Зелени закони

Над 470 000 декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна – повечето контролирани от 50 частни фирми, сред които тези на Валентин Златев, Гриша Ганчев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Тодор Батков, Фуат Гювен, Гео Дундаров, Емил Димитров и други. Това пише в свой анализ по темата Инициативата „Зелени закони“.

Изграждането на ловни огради се извършва крайно непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите, посочва организацията и пояснява, че по искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите.

„В повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и с ограничена публичност. Процесът на обсебване и феодализация на горите и дивеча от ловни олигарси може да бъде прекъснат единствено чрез пълна прозрачност и пренаписване на правилата за отдаване на ловните територии“, заявяват от „Зелени закони“.

Организацията посочва, че във връзка със зачестилите сигнали на туристи и ловци от цяла България, свързани с феодализирането на българските гори от „ловни олигарси“, започва кампания по осветяване на причините за този процес.

За изграждането на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на Изпълнителната агенция по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието, поради което процесът на възникването им е на практика крайно непрозрачен, се казва в анализа. Оттук произтича и най-големият проблем – при изграждането на ловни огради изобщо не се отчитат интересите на собствениците на земи и останалите заинтересовани страни.

От друга страна, за да спести пари на ловните олигарси, държавата изрично не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел. Като остатък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков, когато се изселваха села, за да се създадат ловни стопанства за комунистическите велможи, и до днес в българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на интересите на собствениците на земите и горите, отдадени някому за лов, посочват от „Зелени закони“.

Когато частна нива или гора се включи в някоя ловна ограда, собственикът й на практика губи възможността да си стопанисва земите и горите. Естествено нищо не може да направи срещу това, защото тези огради принадлежат на най-влиятелните хора в България, коментира от „Зелени закони“.

В списъка на оградените площи са посочени и Шумен, Паламара, Върбица, Търговище, Тервел.

Пълният анализ можете да прочетете тук.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!