BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП връща мандата, нови избори през юли

Корнелия Нинова

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство, реши националният съвет на БСП на заседание днес, съобщиха от левицата. Решението е взето със 108 гласа „за“ и 5 въздържали се.

Президентът ще връчи мандата на БСП на 5 май, а социалистите ще го върнат веднага. Това означава, че и последният, трети мандат за съставяне на правителство ще бъде неуспешен и вървим към нови избори. Вероятните дати са 11 или 18 юли.

Държавният глава Румен Радев трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори. Това означава, че сегашният 45-ти парламент вероятно ще заседава само още два пъти.

След заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че правителство на социалистите, дори и временно, е невъзможно, тъй като новите партии в парламента отхвърлят взаимодействие с БСП, а левицата няма да приеме подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Затова на заседанието е взето решение веднага да се върне мандатът, макар че на пленума са били обсъждани варианти и за партийно, и за експертно правителство. Нинова обяви, че решението на БСП е шанс президентът Румен Радев да поеме управлението на страната със служебен кабинет. Според нея всеки изгубен ден в опити за правителство в този парламент означава, че Бойко Борисов и моделът му продължават да са на власт. Нинова заяви още, че отговорността за новите избори е на новите партии в парламента, на които хората възложили надежди, които били пропилени.

Така на 5 май БСП ще вземе и веднага ще върне мандата на президента, както това направи по-рано и Има такъв народ.

Следващите избори ще се организират от нова Централна избирателна комисия, която трябва да бъде назначена до 14 май. На предсрочните избори ще се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!