BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студ и вятър на театрална премиера на Илчов баир

Поезия и танц въпреки студа. Снимки Валентина Минчева

Годината на предизвикателствата продължава в културния афиш. Миналият творчески сезон почти се провали заради пандемията, а новият все още не е открит. И си беше направо фурор да отидеш в топлата събота на паметник „Създатели на българската държава“ за спектакъл в 20 часа. При това премиера на постановката „Жените по време на романтизма“ с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова, пианистката Надежда Цанова, примабалерината Веса Тонова и балетистът Росен Канев.  

Проектът “Curiosas по време на романтизма” /оригиналното заглавие/ е създаден по време на извънредното положение, излъчен е  онлайн и е събрал над 7 хиляди гледания.  С този ефирен спектакъл можеш да забравиш кризата, пандемията, скандалите на деня. Помним успеха на италианската оперна гала на 29 юли 2019 г. на същото място.

И сега два часа по-рано започна извозването на зрителите. В града – слънце, в автобусите – задух и пот, на Паметника – лек полъх от североизток. Както ни го обещаха синоптиците. Само че не знаехме каква ще е прогнозата за Илчов баир. Малко от зрителите бяха с маски, но предвидливите пристигнаха с якета. Младите дойдоха по къси панталонки и потници.

Вече имаше и правостоящи, когато нетърпеливите аплодираха гостите в очакване на романтичния момент под звездното небе и светлините на Паметника. Йоанна Буковска откри спектакъла със стихове. Пауза и на рояла е Надежда Ценова, а за начало е ноктюрното на Шопен. Той е не само класик на полската музика, но и един от най-значителните представители на романтизма. По-късно ще чуем още негови творби, в които се крие сърдечна задушевност, характерна за славянската музика, и композиции с речитативен характер.

Публиката преди вятърът да вдигне завесите

Романтизмът е движение в литературата, музиката и визуалните изкуства. Зародило се в средата на XVIII век в Германия и продължава до средата на XIX век. В творбите има героични и хуманистични идеи, отличават се с индивидуализъм и емоционалност. Романтизмът открива нова епоха в изпълнителското изкуство – времето на най-големите певци и инструменталисти-виртуози.  Достатъчно е да кажем името на Паганини. Романтизмът завладява и литературата. Нова романтична поезия ще пишат в Русия, Англия, Германия, Франция, САЩ… Такива са и романите на класиците от това време. А освен революционните идеи, в романтизма специално място има жената като творец и обект на любовта. Затова в този сценичен спектакъл бяха включени творби на Шопен, Шуберт, Лист и Чайковски, съчетани със стиховете на Анна Ахматова, Мара Белчева и Емили Дикинсън.

В този революционен по дух период на човечеството няма как да не се сетим са великите любови на Шопен и писателката Жорж Санд, пианистката Клара Вик и съпруга й Робърт Шуман, макар тя да е и в сърцето на Йоханес Брамс…

И ако Деветата симфония на Бетховен е начало на новото изкуство, то новото поколение творци смятат, че музиката и драмата трябва да се слеят, за да дойде „музиката на бъдещето“ през XIX век. Вагнер открива зависимостта между социалния живот и изкуството, който може да се обнови само по пътя на революцията – „Великата революция на цялото човечество“. Не се ли потвърждава това и днес, два века по-късно?

Припомняме една епоха от живота на мъжете и на ЖЕНИТЕ, която не е само сблъсък на идеи и лична емоционалност.  Искахме да преживеем този романтизъм, който под звездите на Илчов баир ще ни направи специални като зрители. Та това е първата „жива“ премиера на спектакъла!  Вече бяхме притихнали в света на романтиците, когато вятърът ни атакува със страшна сила. Разрошени коси,  прах в очите дори под очилата, едва удържахме смартфоните в ръце, а техниката на сцената не издържа. Внезапно светлините угаснаха. Мрак в публиката, мрак под Паметника. На рояла някой сложи фенерче. Помислихме, че е сценичен ефект. Вероятно за да ни е по-романтично. Оказа се проблем с електрозахранването. Организаторите се разбягаха да спасяват положението, а ние чакахме светлината, сгушени в своите столове. Бавно спектакълът пое естествения си ход. Изящните танци на балетното дует с красота и финес се бориха срещу стихията. Веса Тонова и Росен Канев издържаха на метеорологичните предизвикателства в ефирните си костюми. Аплодисментите на публиката също им бяха подкрепа. А имаше и правостоящи.

Най-голямо беше  предизвикателството за пианистката Надежда Цанова. Вятърът разпиля не само дългите й коси, но и нотните листи. Балетистът неведнъж й помагаше, когато не бе в роля. Една от организаторките в екипа се притече на помощ.  В паузите се чу плющенето на вятъра по сценичното оборудване, а малко преди края на спектакъла зрители напуснаха, ужасени от студа.

Йоана Буковска рецитира, а пианистката си спасява партитурите от вятъра

Почти забравихме за красивото звездно небе в септемврийската нощ. Някои вече кихаха, подсмърчаха и трепереха. Други въодушевени от прекрасния спектакъл, мислено планираха греяна ракия или чай с аспирин.

Четиримата участници в спектакъла ни се поклониха на финала. Чуха искрените ни ръкопляскания и нашето „браво“. Те бяха героите на премиерния спектакъл. Вятърът не ги прекърши през този сценичен час. Издържаха в името на изкуството.

Подгонени от студа, хукнахме към автобусите  в тъмните пространства без лъч светлина. Щастие беше да не се препънеш. Стресирани шуменци коментираха условията. Защо спектакълът не е през август? Защото не е творчески сезон. Защо спектакълът не е в театъра? Защото тогава едва ли щеше да бъде безплатен за зрителите. Защо не започна в по-топлите часове на вечерта? Защото нямаше да има същите светлинни ефекти под звездното небе.

Приземихме се в центъра на Шумен – топла нощ и работещи заведения. Дано никой зрител не се е разболял от ветровитата театрална премиера. Ако пък е вдигнал температура, то ще е от романтизъм. Всъщност, спектакълът май оправда заглавието на проекта – “Curiosas по време на романтизма”. Куриозите бяха на Илчов баир… Е, заместник-кметът по култура Найден Косев ги преживя с нас и да се надяваме ще си направи изводите, когато трябва да планира как да задоволи духовните ни потребности с нашите физически възможности в културния календар.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!