BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скандал в Мадара: Вместо разбитите главни улици, общината асфалтира отсечка до ливадите, но с важен обитател

Така изглежда една от най-натоварените улици в Мадара, през която минава трафикът към Кюлевча и Каспичан. Тя обаче не е предвидена за ремонт

След като през целия си първи мандат не обърна внимание на селата и получи много критики за това, сега шуменският кмет Любомир Христов започна шумно рекламирана кампания за ремонт на улиците в малките населени места. Програмата му обаче катастрофира точно в бунтовната Мадара, чиито жители искат да се отделят от Шумен именно заради бездействието на общинската власт по проблемите на селото.

Оказва се, че т. нар. общински план за текущи ремонти започна с асфалтирането само на една улица в Мадара. И вместо да ремонтират най-натоварени и разбити участъци, както логично очакват местните жители, общинарите стовариха сили и средства за стотина метра от крайна улица до ливадите. На тази отсечка има само пет къщи и новият асфалт ще се ползва единствено от техните обитатели, затова ремонтът точно на тази странична улица разгневи хората в Мадара.

„Едва тази сутрин разбрах, че в Мадара се асфалтира улица, никой от общината не ме е информирал къде и какво ще правят“, възмущава се кметът на селото Неделчо Неделчев, когото местните атакуват от сутринта с въпроси. Преди два-три месеца, когато се разбрало за общинската програма, Неделчев се допитал до хората в селото и заедно направили списък на най-критичните и натоварени пътни участъци за ремонт. „Уж съгласувахме този списък с общината, казаха „добре“ и сега изведнъж виждаме машините на една крайна уличка, която нито е натоварена, нито е най-неотложната“, ядосва се Неделчев и не знае какво да обясни на съселяните си.

Общината е решила да асфалтира този участък от стотина метра от крайната улица до ливадите

Когато попитал директорката на строителния отдел в общината Валя Йорданова защо ремонтът не е съгласуван с него, чиновничката му заявила, че общината не е длъжна да го информира какво ще прави. Нещо повече, по-късно през деня Йорданова нападна кмета на Мадара с недопустим тон и обидни квалификации.  Докато разговаряхме с Неделчев пред кметството, Йорданова му се обади по телефона и се разкрещя така, че и околните чуваха скандала. „Ти нормален ли си бе!“, викаше общинската чиновничка, ядосана, че Неделчев междувременно е сезирал РИОСВ за ремонта на улицата. Всъщност, кметът на Мадара беше получил сигнал от местни жители за изхвърлени в ливадите строителни отпадъци и го беше препратил към РИОСВ. Фирмата-изпълнител призна, че наистина е изсипала изкъртения чакъл от улицата без съгласуване с местния кмет и обеща още утре да реши проблема. Междувременно обаче новината стигнала до директорката на общинското строителство, която вдигна безпрецедентен телефонен скандал на кмета на Мадара. След обидна квалификация по адрес на Неделчев, Валя Йорданова тръшна телефона. Можем само да се питаме как разговарят общинарите на Любомир Христов с обикновените граждани, щом си позволяват такива обиди към избраните кметове. Впрочем, Неделчо Неделчев заяви, че ще заведе дело срещу Йорданова за обида на длъжностно лице.

Изхвърлените строителни отпадъци от улицата, заради които кметът на Мадара сезира РИОСВ

Междувременно скандалът с ремонта на крайната уличка „Огоста“ в Мадара набира скорост. „Тази улица изобщо не беше включена в нашите списъци за ремонт, но явно там живее някой силен, който се е уредил“, коментираше кметът на път към обекта. „Нямам нищо против да се асфалтира и тази отсечка, по принцип всички улици в Мадара са за ремонт, но не мога да разбера как оправдават асфалтирането на един краен участък, докато основните улици стоят с половинметрови дупки“, посочи Неделчев.  И показва – ул. „Съединение“, по която минава трафикът от Каспичан към Кюлевча, е осеяна с огромни дупки. Една от централните улици – „Македония“, е само на чакъл.

Така изглежда улица „Македония“. И тя не е предвидена за ремонт на този етап

Натоварената главна улица от църквата към Кюлевча пък няма нито един тротоар и е изключително опасна, оплака се млад баща от Мадара. „Искахме тук да се направи поне от едната страна асфалтов тротоар, защото улицата е много натоварена, постоянно минават и коли, и камиони, много е опасно за всички пешеходци, особено за децата“, каза Владимир Иванов, докато буташе детската количка по платното поради липсата на тротоар. Иванов допълни, че са сигнализирали кмета на селото и той е подал искане към общината. „Но вместо да ремонтират този натоварен път и да осигурят безопасност на пешеходците, те отишли да правят някаква крайна улица горе. Това е!“, казва с възмущение младият мъж.

Главната улица в селото няма нито един тротоар. И деца, и възрастни вървят по платното до коли и камиони, възмущава се млад баща

Кметът Неделчев не може да отговори колко пари са дадени за асфалтирането на стотината метра от крайната улица „Огоста“. „Не знам, от общината не ми дават никаква информация. Нито знам колко пари ще струва, нито какво ще правят. Те не са взели мнение за ремонта нито от кмета, нито от жителите на Мадара и всички имаме съмнение, че този ремонт се прави заради техен човек“, изрази подозренията на селото кметът Неделчев.

По-късно се разбра и името на човека. Оказа се, че една от къщите на новоасфалтирания участък принадлежи на родителите на активиста от ГЕРБ Красимир Куртев, съобщи кметът на Мадара. Куртев е член на общинското ръководство на ГЕРБ и е известен с близостта си с кмета Любомир Христов, а дъщеря му е общински съветник.  

Техническият ръководител на обекта пък заяви, че на този етап нямат поръчка за асфалтиране на друга улица в Мадара. „От общината са ни дали план да асфалтираме само една улица в селото, тази, която виждате“, заяви представителят на фирмата–изпълнител.

Ако асфалтирането в Мадара приключи до крайната уличка пред къщата на Куртев, това наистина ще нажежи обстановката покрай управляващите. „Как може в едно бунтовно село, където хората те гледат под лупа, да демонстрираш такава шуробаджанащина“, недоумяват хора от ГЕРБ, притеснени от поредния скандал покрай местната структура.

Продължаваме да следим темата

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!