BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Надежда, че страната може да се управлява почтено. Президентът представя новото правителство

В 9 ч. днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 започна официална церемония, на която президентът Румен Радев представя назначеното от него служебно правителство, водено от премиера ген. Стефан Янев.

„Макар и служебен, този кабинет има амбицията да бъде кабинет на демократичното взаимодействие, който обединява хора от левицата, центъра и десницата“, посочи президентът и допълни, че служебното правителство доказва, че е възможно демократи от различни цветове да превъзмогнат червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България

„Бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и трудолюбието“, коментира държавният глава и посочи, че пред служебното правитество предстоят тежки месеци. Очаква ви тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото, предупреди Румен Радев.

Той посочи основните задачи на служебния кабинет – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, да обяви война на купуения вот и да разкрие истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното, да направи първата крачка към укрепването на държавността и да даде надежда на българите, че страната може да се управлява почтено, подчерта президентът.

„Отиващото си правителство изцеди хазанта със спорни проекти, абдикира от отговорност в тази тежка криза и остави без подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса в най-трудния момент“, заяви Радев по адрес на отиващия си кабинет на ГЕРБ и призова служебното правителство да положи максимални усилия в грижа за хората.  Вие трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксините, да вземете тежкото решение за плана за възстановяване, който беше разработен без ясни публични критерии от предишното правителство, каза държавният глава на новите министри.

За отиващия си днес 45-ти парламент предизентът коментира, че той беше белязан с много емоции. „Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел“, заяви Румен Радев.

Днес новите министрите ще влязат в кабинетите си, а старите – на ГЕРБ и „Обединените патриоти“, ще напуснат властта. Мандатът на действие на служебното правителство е около 3 месеца.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!