BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Илчовски говори отново за кражбите, корупцията, насилието и златните кюлчета, въпреки опитите на ГЕРБ да го заглушат

Илчовски /с черен костюм/ на заседанието на комисията

Крупният агробизнесмен Светослав Илчовски днес говори за втори път пред парламентарната комисия по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова. Той разказа отново за рекета, корупционните схеми в сектора, завладяването на бизнеси, златните кююлчета в нощното шкафче на Борисов, захлахите и насилието над арестанти, въпреки непрекъснатите опити на депутатите от ГЕРБ и близки до тях журналисти да го заглушат

Почти час след началото на комисията трима депутати от ГЕРБ – Маноил Манев, Тома Биков и Дани Каназирева, непрекъснато говореха и прекъсваха заседанието, както на предходното заседание беше саботирана работата му.  Днес обаче до провал на изслушването не се стигна. Заседанието се провежда при огромен интерес и е излъчвано на живо от различни медии, но не и от националните телевизии

Депутатите от ГЕРБ  продължиха с отчаяни опити да не се даде думата на Илчовски и след  час в залата влезе цялата парламентарна група на Борисов и се подреди почти заплашително и плътно зад гърба на бизнесмена. Той обаче запази хладнокръвие и започна да говори, въпреки че постоянно го прекъсваха.

След поредното създаване на хаос в залата, председателят Мая Манолова повика представители на НСО, за да въведат ред. Манолова призова охраната да изведе депутата Маноил Манев, който най-яростно се опитваше да заглуши Илчовски.

„Дал съм документи, за да може да заработи комисията. Ще дам видеоклип. Много хора ще могат да започнат да говорят през следващите дни. Всичко беше напълно контролирано от машината на ГЕРБ. Достатъчно е да се докажат финансови престъпления. Оттам нататък ще могат да се разплитат нишките. Тези хора, управляващите, бъркат в джобовете на всеки един човек“, каза Илчовски, когато най-накрая взе думата.

Изслушването продължи с разказ за вечерта, когато е гледал запис с издевателства над бизнесмен в затвора. „Беше Ивановден, този човек зад мен ме беше поканил. Бяхме около 30 човека, батко и братко, шефа на горското, братът на тоя човек, повечето не ги познавам. Премиерът дойде късно към 8 часа, нахрани се набързо, почнаха певците да пеят, вдигна ръка, че му се играят карти. Събрахме се в ъгъла да го гледаме. Играха си цела нощ карти. Записът го видях преди премиерът да дойде, към 7 и нещо. Има покрай него неколко верни сателити –  Боян Марков от Стара Загора, фирми бушони, той ми показа записа. На телефон. Всички го беха разгледали. На записа имаше как издевателстват над известен затворник. В затвора. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели. И това е. Но се гордея, че не съм в тая шайка“, разказа Илчовски. По-късно той допълни, че въпросният затворник скоро излиза и ще разкаже още повече неща.

Илчовски разказа и за картел на слънчогледа. Според него 6-7 големи фабрики за олио манипулират земеделците и им изкупуват зърното на занижена цена с помощта на държавните органи, които умишлено занижавали качеството на реколтата.

Според Илчовски, важна роля в схемите играе и МЗ, и по-конкретно Агенцията по храните. Тези хора влият на вноса в България на най-големите боклуци в света, каза бизнесменът. „Проверете вноса на бразилско свинско месо отпреди 10-тина месеца, на каква цена е вкарано, колко е годишно. И как изведнъж в българия се появиха „болести“, с които бяха приключени много земеделци“, даде конкретен пример Илчовски.

Има тотален натиск върху производителите, поставят им невъзможни изисквания и хората останаха без ферми в България, продължи Илчовски. Той обаче смята, че хората ще се отърсят от страха и ще започнат да говорят.

От гражданско сдружение Боец го питаха дали някой от прокуратурата или полицията се е свързал с него след първоначалните му показания пред комисията, но Илчовски отговори, че до този момент никой не го е потърсил.

До Илчовски в залата е седнал един от собствениците на компанията „Градус“ Иван Ангелов, за когото Илчовски каза в сряда, че е приближен до премиера Борисов и е свързан с фиктивен оборот на фирмата, лобизъм в Агенцията по храните и Министерството на земеделието, картели, подарени кюлчета злато на Борисов.

„Дойдох в тази комисия, за да бъдат хванати тези хора по най-бързия начин. За два часа прокуратурата ще докаже много лесно, че ей този човек краде от пенсиите, от пенсионните фоондове“, заяви Илчовски по адрес на собственика на Градус.

Самият Иван Ангелов обяви, че 95 % от твърдения на Илчовски са лъжи и се закани, че в понеделник ще бъде даден на прокуратурата.

„Досега по 500-600 000 годишно ви плащах рекет, ама оцелях, повечето хора не можаха да оцелеят, взеха им бизнеса, защото са много нагли и крадливи, нечувани“, каза Илчовски, попитан колко му е струвало правенето на бизнес и таксата спокойствие, която е плащал на досегашните управляващи от ГЕРБ.  „Трябва да си платиш първо на местния депутат, а на държавата после“, каза бизнесменът и се обърна към Тома Биков: „Бизнесът ми щеше да бъде много по-хубав и много по-скъп, ако не бяхте на власт“.

Изслушването на Илчовски продължава. можете да го гледате на живо в Дневник

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!