BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ и ВМРО се споразумяха, внасят предложението за нова конституция

Снимка БНТ

ГЕРБ и ВМРО успяха да се договорят за внасяне на проекта за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Подкрепа е получена от част от депутатите от „Воля“ и няколко независими.

„След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на ВНС и проект на нова конституция, така както са изискванията на действащата институция“, обяви Даниела Дариткова от ГЕРБ, цитирана от БНТ.

Последните промени, които са били нанесени, са били по преподреждането на точките и членовете от първоначалния вариант. Основните права изнесохме в първоначалната част. Записахме преамбюл, така както искаха колегите от ВМРО, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт.

От ВМРО казаха, че някои от предложенията им са приети, например поощряване на раждаемостта, а други, като ценз за гласуване, не е прието, но те ще продължат напред с ГЕРБ към новото Велико народно събрание.

Според ГЕРБ на първия етап е важно да се внесат подписите, за да се внесе и проектозаконът. След това ще се търсят обществени дискусии и с другите политически сили, за да тръгне напред проектът за нова конституция.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!