BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Всички общини подкрепят решението на Върбица да излезе от Асоциацията по ВиК

Всички шуменски общини подкрепиха решението на Върбица да излезе от Асоциацията по ВиК в знак на протест срещу драстичното поскъпване на водата. Решението беше взето от общинския съвет във Върбица и е подкрепено с подписите на 5000 жители на общината

Днес Асоциацията по ВиК обсъди искането на община Върбица да напусне територията на водната Асоциация. Кметът на Върбица Мердин Байрям изрази несъгласието на местните жители срещу поскъпването на водата, заложена в новия бизнес план на ВиК – Шумен. „Ние ползваме изцяло гравитачни изворни води, ние не ползваме помпажни води. Няма разход на електроенергия, а това не е съобразено от ВиК дружеството“, каза кметът на Върбица. Той подчерта, че общината е имала големи очаквания от Асоциацията по ВиК, но през годините нищо не се е случило.  

Заместник-областният управител Нели Георгиева, която води заседанието, представи становището на държавата, в лицето на МРРБ по този казус. „Позицията на държавата е да не се променят границите на обособената територия, обслужвана от ВиК Шумен чрез отпадане на община Върбица от асоциация по ВиК“, заяви Нели Георгиева. Според становището на МРРБ, „това решение на Общински съвет – Върбица не съдържа анализи и обосновки по отношение стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията, и предоставянето на ВиК услуги на потребителите на територията на общината“. Министерското становище цитира и директиви на ЕК за качеството на питейните води, и за пречистването на градски отпадъчни води. Напомня се сключеното с МРРБ споразумение, с което са осигурени средства в размер на 1, 6 млн. лв. за реконструкция на довеждащ водопровод до село Тушовица. 

Заместник-областният управител съобщи, че се очакват методически указания от МРРБ за начина и процедурата, по която може да се осъществи напускането на община Върбица и промяната на границите на обособената територия, обслужвана от ВиК Шумен. След това този въпрос ще се гласува от Общото събрание на Асоциацията по ВиК.

Кметовете на общини от региона, които присъстваха на заседанието, изразиха подкрепата си за решението на Общинския съвет Върбица. Те бяха единодушни, че проблемите във ВиК сектора са много сериозни и е необходима намесата на държавата за тяхното преодоляване. Амортизирана водопроводна мрежа, липса на достатъчно инвестиции, недостиг на вода в редица населени места бяха част от въпросите, които поставиха кметовете и призоваха за конкретни действия от страна на държавата.        

Ако не се вземат мерки, ще последва лавина от такива искания за излизане от Асоциации и ВиК-дружества, защото проблемите са в цялата страна, предупредиха шуменските кметове и бяха категорични: Не може само да се вдига цената на водата, а да не се правят инвестиции и цели села да стоят на сух режим в горещините! Кметовете напомниха, че от началото на годината настояват да се направи оздравителен план за ВиК – Шумен, но вече 4 месеца няма никаква реакция нито от ВиК-холдинга, нито от държавата. Единственото, което се случи, е че вече плащаме 50% по-скъпа вода, констатираха представителите на местната власт и отново призоваха държавата да „слезе в общините“.     

The post Всички общини подкрепят решението на Върбица да излезе от Асоциацията по ВиК first appeared on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

The post Всички общини подкрепят решението на Върбица да излезе от Асоциацията по ВиК appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!