BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Апаратът за измерване на костната плътност пак не работи

Пациенти ни сигнализираха, че вече осем месеца не работи апаратът ДЕКСА /двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия/, който се намира в отделението по образна диагностика в Шумен. В отпускарския сезон стотици жители на Шуменска област искат да ползват апаратурата за диагностика на ревматологични, белодробни, неврологични, хематологични, онкологични, чернодробни и други заболявания.

Какъв е проблемът с апарата? Директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов отговори: „В началото на годината апаратът аварира. Направен беше ремонт, но той пак се развали. Трябва да се смени тръбата с оригинална, която е на стойност 12 000 лв. Чакаме да се достави от производителя в Италия и да се монтира. Тия пари много трудно се избиват от платената услуга за изследване на костната плътност, но в името на пациентите сме я поръчали“.

Ще припомним, че това изследване не се финансира от здравната каса, а се плаща кеш. Когато ДЕКСА стартира в Шумен, цената беше 40 лв. Преди две години плащахме по 55 лв. за измерването на костната плътност на една страна на опорно-двигателния апарат. Според специалисти, това е непрофесионално и не могат да се направят пълни  медицински заключения за състоянието на пациента. Последно цената с ДЕКСА в Шумен стигна 75 лв. за диагностика на три страни на тялото за предмишница, поясната част на гръбначния стълб, тазобедрена става и шийната на бедрената кост, които са уязвими при остеопороза.

И въпреки това пациентите са лишени от тази медицинска услуга. Принуждават се да пътуват до Варна и така оскъпяват изследването си. Някои от болните ползват частен център в Търговище, където има квалифициран ревматолог, който става все по-търсен заради високия си професионализъм. Високите температури през лятото обострят костно-ставните заболявания, а при някои от хората подсказват, че те имат такива. Обездвижването по време на пандемията и сега поради климата, некачественото хранене и застаряването на населението са факторите, които налагат да се прави измерване на костната плътност за навременно поставяне на диагнозата. Специалистите напомнят, че профилактичните прегледи са забравени. Ако се правят, това е кампанийно.

Лаборантката Галина Стаменова изследва пациентка с ДЕКСА

Ще припомним, че през юни 2011 г. беше открито звено по ревматология във вътрешното отделение на МБАЛ-Шумен, което по-късно стана самостоятелно отделение с 15 легла. Неговият началник д-р Стоян Тодоров  тогава участва на симпозиум за лечение на остеопоразата и съобщи, че тя е на трето място по смъртност след заболяванията на сърдечно-съдовата система и онкологичните заболявания. През 2016 г. в ревматологичното отделение на Шумен се лекуваха 800 души, а в него се правеха и клинични изследвания с медикаменти – иновация в медицината. На 1 януари 2018 г. то се обедини с първо вътрешно отделение, където всеки месец се приемаха по 80-90 пациенти с тежки ревматологични диагнози.

Апаратът ДЕКСА беше официално открит на 23 септември 2014 г. Стойността му е 45 000 лв. , от които 26 000 лв. бяха отпуснати от община Шумен, с решение на Общинския съвет. Над 18 000 лв. бяха собствени средства на шуменската болница.  С нашия остеоденситометър, който е от най-висок клас, може да се извършва диагностика, както и прогноза за фрактурния риск.  Това е много важно оборудване за област Шумен с население от 150 000 души.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Авторката

The post Апаратът за измерване на костната плътност пак не работи first appeared on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

The post Апаратът за измерване на костната плътност пак не работи appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!