BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сянката на Джи Пи Груп зад надзора на пречиствателната станция. Всички други кандидати бяха отстранени от търга

Решението за обществената поръчка. На първо и единствено място е ДЗЗД Интер Норм. Всички останали 7 кандидати са отстранени от търга на ниво „технически предложения“

След като дружество, свързано с Джи Пи Груп, спечели 21-милионната поръчка за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в Шумен, сега следи към големият строител се вижда в надзора по проекта. 

Изпълнителите се определят от ВиК – Шумен, тъй като дружеството е бенефициент по ОП „Околна среда“ за подобряване на водния цикъл.  Европроектът, на обща стойност 126 милиона лева, включва два големи обекта – изграждане на нов водопровод от язовир Тича на стойност 68 милиона лв. /с ДДС/ и строителство на пречиствателна станция за питейни води за 26 милиона лв. /с ДДС/.

И докато процедурите за водопровода още продължават, тези за пречиствателната станция вече са почти приключили. Обявени са изпълнителите в две от общо три обществени поръчки за станцията – за избор на строител и за избор на строителен надзор. Очакват се резултатите от последната част – за избор на управление.

В края на април ВиК – Шумен избра за строител единственият останал участник в търга – обединение „Кристална вода“, в което влизат софийската фирма „Обонато билд“ и унгарската Pureco. Първото дружество няма опит с такива големи водни проекти, но е свързано с големия строител „Джи Пи груп“, докато чуждата фирма изглежда все пак реална и с опит в сферата, коментира Капитал в публикация по темата.  „Обонато билд“ е собственост на Димитър Панталеев, който в друга фирма е съдружник с трима акционери на ДжиПиГруп.

Победителят в търга за пречиствателната станция спечели, след като всички други кандидати бяха отстранени от изборната комисия. Общо 5 фирми кандидатстваха за изпълнението на обекта, като сред тях бяха „Хидрострой“ и „Геострой“.  

Отново единственият останал кандидат печели и надзора

По сходен начин се развива и обществената поръчка за избор на строителен надзор по изграждането на пречиствателната станция – отново на финала остава само един кандидат.  Този път общо 8 фирми са подали документи, но 7 от тях са отстранени на ниво „технически проекти“.  Това се вижда от протоколите от заседанията на изборната комисия и от крайното решение, подписано от управителя на ВиК – Шумен Жанета Панайотова в края на август.   

Първоначално всички 8 кандидати минават ситото по изрядност на документите. В началото на юни се провежда второ заседание на изборната комисия, с председател главният инженер на ВиК – Шумен Тодор Стоев /от общо 7 души в комисията, 5 са от водното дружество, а двама са външни експерти/.

На това второ заседание комисията разглежда офертите по техническите предложения и предлага да се елиминират 7 от всичките 8 кандидати.  Участниците са отстранени главно заради несъответствие между представените от тях графици и сроковете за извършване на дейностите – надзор върху строителството, изготвяне на технически паспорт и окончателен доклад.

Единственият одобрен кандидат е обединението ДЗЗД ИнтернНорм, в което влизат фирмите Интер ПроКонсулт и СтройНорм.  Според оценката на комисията, офертата на ИнтернНорм напълно отговаря по всички 4 направления – контрол върху организацията на строително монтажните работи, контрол на влаганите материали, контрол на начина на изпълнение на СМР, изготвяне на технически паспорт и окончателен доклад.

На това основание комисията предлага до последния етап – ценови оферти, да се допусне единственият останал кандидат – ДЗЗД ИнтернНорм. Което и става. На 3 август комисията отваря офертата на участника и го класира на „първо и единствено място“ с максималната оценка от 100 точки.

ИнтернНорм печели с оферта от 897 000 лв. /без ДДС/, малко по-ниска от стойността на поръчката – 918 000 лв.

Следите към Джи Пи Груп

Тук връзката с ДжиПи Груп не е толкова пряка, както при избора на строител. Сянката й обаче се вижда в имена от сложната мрежа консултантски фирми, осигурявали поръчки за крупната строителна компания, които бяха разкрити в разследванията на Биволъ през 2018 г. и потвърдени от продължаващи публикации на  Капитал.  Тогава премиерът Бойко Борисов нареди ДжиПиГруп да бъде извадена от проектите с държавно и европейско финансиране, но по-късно тази забрана тихомълком беше игнорирана.  

Година и половина по-късно следа от тези фирми се вижда в победителя, спечелил поръчката за строителния надзор на пречиствателната станция.  Една от фирмите в ДЗЗД ИнтернНорм  – ИнтерПроКонсулт ЕООД, е собственост на Сълзица Давидова Арнаудова.  Справки в Търговския регистър показват, че до 2018 г. тя е била само управител във фирмата, а собственик на капитала е бил Мартин Бисеров Хаджиев, брат на Татяна Делибашева.  Имената на двамата се появиха в поредицата разследвания на Биволъ за фирми, които са осигурявали обществени поръчки за Джи Пи Груп, печелеща милиони от държавния и европейския бюджет. 

В разкритията си Биволъ показа сложна мрежа от консултантски фирми, сдружения и доставчици, които нямат пряка връзка помежду си, но са разменяли съдружници и са осигурявали поръчки за крупната строителна компания. Схемата беше потвърдена и от публикации на Капитал въз основа на проверки в Търговския регистър.  От тях стана ясно, че посочените в разследването на Биволъ Татяна Делибашева и Петър Елен Петров са бивши и настоящи съдружници в няколко фирми, а в различни комбинации участват в още много сдружения. Сред учредителите на някои от тях е и братът на Делибашева, Мартин Хаджиев.  Същите имена – на Петър Елен Петров и Мартин Бисеров Хаджиев, се появяват като предишни собственици на фирмата ИнтерПроКонсулт ЕООД. Впоследствие дружественият дял е прехвърлен на Сълзица Арнаудова.

Как се е сменяла собствеността във фирмата, справка ТР

Фирмата има още една пресечна точка с ДжиПиГруп – до 2018 г. тя се е помещавала на бул. Черни връх 59 А в София, където е централата на ДжиПиГруп.  Според разкритията на Биволъ, всички фирми от мрежата са имали офиси на този адрес.

Адресът на фирмата е сменен заедно с прехвърлянето на капитала

Отстраняването на всички останали кандидати и от двата търга за пречиствателната станция веднага направи впечатление сред професионалната гилдия. Кандидатите сигурно са отстранени с основателни мотиви, но не трябва да има никакво съмнение, категорични са експертите по европейски проекти. „Участниците са елиминирани на ниво техническо предложение, където има голям субективен фактор“, коментира дългогодишен специалист по европроекти.  Според гилдията, изпълнителят и надзорът по проекта не трябва да имат никаква, дори и далечна връзка, защото в противен случай няма гаранция за стриктен контрол върху строителството. 

В момента община Шумен има наложени финансови корекции в размер на 4,7 милиона лева по европейски проект за рехабилитация на образователната инфраструктура именно заради подобни нарушения в провеждането на обществени поръчки, припомнят специалистите в бранша.  А представители на различни неправителствени организации се заканват да искат граждански борд върху изграждането на пречиствателната станция за питейни води.

Обществената поръчка за дългочаканата пречистателна станция беше обявена за първи път в началото на 2019 г., но после беше прекратена заради грешки в документацията и по-късно беше пусната наново. Прогнозната стойност на обекта е малко над 21.1 млн. лв. без ДДС.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!