BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Смяна на караула: Борисов смени ръководството на ГЕРБ-Шумен и върна начело Любомир Христов /допълнено/

Сн. ПП ГЕРБ

Любомир Христов е новият областен координатор на ГЕРБ-Шумен. Това реши Изпълнителната комисия на ГЕРБ, се съобщава на сайта на партията.

По-рано през деня председателят на партията Бойко Борисов посети Шумен, където проведе среща със структурата на ГЕРБ в областния град. Борисов постави задача пред Любомир Христов и местната структура за пълна мобилизация на членовете и симпатизантите на партията в община Шумен и цялата област за предстоящите балотажи по места, пише още на сайта на ГЕРБ.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е благодарила за работата на досегашното ръководство на ГЕРБ-Шумен.

ГЕРБ е на балотажи в Шумен, Велики Преслав и Каспичан

В неделя, 5 ноември, ГЕРБ е на балотажи в три общини – Шумен, Велики Преслав и Каспичан.

Най-гореща е ситуацията в областния град. Кандидатът на ГЕРБ проф. Георги Колев, който се смяташе за безапелационен победител, не само че не спечели на първи тур, но и остана втори по гласове, след кандидата на БСП проф. Христо Христов

За проф. Христов гласуваха 6 814 избиратели /26,74 %/ срещу 5 495 /21,56 %/ за кандидата на ГЕРБ проф. Колев

Тази ситуация доведе Борисов спешно в Шумен между двата тура и внесе драматичен обрат в партийните редици

Досега Шумен се управляваше два мандата от кмета на ГЕРБ Любомир Христов, но в крайна сметка Борисов отказа да го подкрепи за трети мандат. Вместо това Изпълнителната комисия на ГЕРБ заложи на досегашния ректор на Шуменския университет проф. Георги Колев, бивш депутат от ДПС.

Публична тайна е, че проф. Колев е изборът на шуменските депутати от ГЕРБ Илтер Бейзатов и Ралица Тодорова, до днес областен координатор на партията. Именно Бейзатов, като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, е настоявал за кандидатурата на Колев, казват активисти на ГЕРБ.  Това създаде огромно напрежение в местната партийна структура, тъй като Любомир Христов има много привърженици, особено в организацията в Шумен. В продължение на два мандата като кмет и областен координатор на ГЕРБ, Христов имаше възможност за огромно влияние във всички сфери, от него зависеха назначения и уволнения, възходът или падението на бизнеси, и всички други „екстри“ на пълната власт.    

След като партията все пак предпочете проф. Георги Колев, кметът Христов се обиди и дори не се появи на предизборната среща с Бойко Борисов при посещението му в Шумен. Което пък предизвика гнева на лидера на ГЕРБ и Борисов отправи към шуменския кмет дълго послание през медиите: „Искам през вас и медиите да се обърна към Любо. ГЕРБ не сме династия, мисля да си два мандата депутат, кмет, да сме открили десетки обекти, предприятия, църкви и да дойда в Шумен и да не ме посрещнеш – ме натъжи…Това мога да ти кажа, отсъствието ти днес не е отсъствие пред партията, защото когато Шумен нямаше вода, когато трябваше да се връщат казармите, прекрасните зали, санираните блокове, още предишния кмет направихме парка, започнахме проектите, пречиствателните станции, църквите…Помня времето в Хитрино. Нурдин постъпва по подобен начин, десетки милиони сложихме там. Милион от партийната субсидия“, каза Борисов и заяви, че не иска никой да му е благодарен: „Не сме се родили нито депутати, кметове, премиери, ние сме партия на народа. Никой друг не може да изброи решенията, финансирането и изпълнението на всичко това, каквото сме направили ние. И магистралата до Белокопитово. За Силистра, за Разград щеше да е готова до Търново. Всичко това сме направили ние, разбира се и с Любо. С кое го засегнах? Още преди половин година му казах, че искаме да променяме нещата. Просто за 20 години се изчерпваме“, продължи лидерът на ГЕРБ.

На тази среща в Шумен той представи кандидата за кмет проф. Георги Колев и обеща, че ако шуменци изберат кмет от ГЕРБ, той ще продължи да помага. На самия проф. Колев пък той пожела да стане академик, „ако някога стане министър на образованието“.

Днес Борисов явно вече не е обиден и натъжен от шуменския кмет, защото охотно му стиска ръката на снимките, разпространени от партийния пресцентър. Именно на Любомир Христов сега Борисов възлага пълна мобилизация в подкрепа на Георги Колев.

Как Любомир Христов и Георги Колев ще преодолеят проблемните си отношения, е въпрос с неизвестен отговор.   

Във Велики Преслав гласоподавателите ще избират между Янко Йорданов (ГЕРБ) и Христо Кюркчиев (ДПС). На първи тур досегашният кмет печели 2 164 гласа или 47.64%, а за Кюркчиев са гласували 827 избиратели (18.21%).

Балотаж ще има и в община Каспичан, където ще се състезават досегашната кметица Милена Недева (БСП за България) и кандидатът на ГЕРБ Златин Ценков. На първи тур Недева спечели 1 101 гласа (33.40%). За Ценков са гласували 965 жители на общината (29.28%).

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!