BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Светлинно шоу с дронове представят на 14 май в Търговище

Община Търговище организира програма за отбелязване на официалния празник на град Търговище – 14 май.

Тържествата ще започнат в 9.30 ч. с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода“. Той ще бъде с участието на Духовия оркестър към Община Търговище, Мажоретния състав към Центъра за младежки дейности и инициативи и знаменосци от II СУ „Проф. Н. Маринов“.

В 10.00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде връчено отличието на новия почетен гражданин на Търговище д-р Стела Георгиева. Отличие ще бъде връчено и на наследниците на проф. Никола Маринов, който бе удостоен с почетното звание посмъртно през 2020 г.

Макет на панаирното място от 1868 г. в Ески Джумая ще бъде изложен на малката сцена до градския шадраван в 17.00 ч. Той е изработен от Марин Маринов с финансовата подкрепа на Община Търговище. Идеята е на Алджан Джафер, уредник в Исторически музей – Омуртаг и докторант в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Ще бъде представена и монографията „Ескиджумайският панаир – център за стопански и културен диалог през XIX в.“, написана в съавторство на Джафер и Мийрям Салим.

В 21.00 ч., на площад „Свобода“ ще се състои светлинно шоу с дронове. В продължение на 10 минути 40 дрона ще изпълняват предварително програмирани дизайни и фигури, които ще осветят небето над Търговище. Програмата е нова за България и е една по-екологична алтернатива на фойерверките. Подробности за спектакъла ще бъдат обявени през следващата седмица.

Снимка: iStock/Getty Images

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!