BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протестиращи от Мътница скандират пред общината: „Искаме вода! Кметът е лъжец“

Жители на Мътница протестират пред община Шумен.

„Искаме вода! Имаме права! Кметът е лъжец“ – с тези скандирания, повторени многократно, протестиращи от квартал Мътница демонстрираха за поредна вечер пред сградата на община Шумен. Хората протестират от началото на септември заради жестокия режим, който вече четвърти месец оставя без вода живеещите в квартала и заради липсата на реални резултати в решаването на проблема, въпреки даваните обещания.

Гневът им към кмета Любомир Христов пък е предизвикан както от липсата на реакция от страна на местната власт в продължение на месеци, така и заради последната им среща с градоначалника на 9 септември. Тогава кметът  се срещна в общината с група жители на Мътница и обяви, че очаква до ден-два да получи потвърждение от МРРБ за отпускане на 350 000 лв. за решаване на проблема. В края на седмицата обаче обещаните „ден-два“ изтекоха без никакви новини за средствата, с които трябва да се отвори един от старите сондажи в района на Мътница.

На срещата миналата сряда Любомир Христов е заявил на протестиращите, че „има уверение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на сондаж 5 от водоснабдителна система „Мътница“, съобщи радио Шумен. „Днес /9 септември, б.р./ще изпратим писмото с исканата от нас количествено-стойностна сметка за нужните средства за свързване на сондажа с кладенеца на населеното място, като очакваме до 1-2 дни да получим потвърждение, че нужните 350 000 лева са осигурени. В момента, в който това се случи, ще обявим и бедствено положение в Мътница, това ще помогне да се съкратят сроковете за изпълнение“, заявил Любомир Христов, цитиран от БНР.

В петък обаче в групата Вода за Мътница във фейсбук местни жители коментираха, че няма нищо получено – нито пари, нито обещания. Затова хората продължават протестите си всяка вечер и демонстрират в Шумен с национални знамена и плакати, с които обвиняват властта в геноцид към хората от квартала.

Жителите на Мътница са категорични, че ще протестират, докато не започнат реални действия за решаване на проблема.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!