BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Огромни опашки пред полицията в Шумен, през септември трябва да подменят над 5 400 лични документи

Снимки на стотици чакащи пред паспортната служба в Шумен се появяват в социалните мрежи. Снимка Фейсбук, Деница Димитрова

През септември изтича валидността на 2 509 лични карти, 1 818 паспорти и 1 124 свидетелства за управление на моторни превозни средства, издадени на жители на Шуменска област, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Само през първите 4 работни дни на месеца са приети 578 заявления за издаване на лични карти и 359 за подмяна на задгранични паспорти.  Сектор „Български документи за самоличност“ към ОДМВР – Шумен работи на пълен капацитет, уверяват от дирекцията.

През август са били издадени 3 147 лични карти, от които 1 179 бърза поръчка, 192 експресна и 1 776 – обикновена. Издадените паспорти миналия месец са 2 743, а шофьорските книжки – 1 297. През същия месец са били приети 3 293 заявления за подмяна на лични карти и 1 800 за паспорти.

Гражданите с постоянен адрес на територията на област Шумен могат да подават заявления за български лични документи чрез обикновена услуга и в Районните управления във Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново независимо, че адресът им не е на обслужваната от съответното управление територия.  В районните управления могат да се подават заявления едновременно за издаване на лична карта, паспорт и свидетелство за управление на МПС, напомнят от областната дирекция.

За да може да се види натовареността, на страницата на ОДМВР – Шумен, в раздел Административни услуги, подменю „Други“ ежедневно се публикува информация за приетите заявления за издаване на български лични документи на територията на областната дирекция.

Чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис, може да подаде заявление за издаване на лична карта и паспорт; дубликат на свидетелство за управление на МПС; удостоверения за събития, свързани с издаването на документи.

За лица, които са трудно подвижни или неподвижни, е осъществена възможност за посещение на адрес от служители на сектор БДС за приемане на заявление за издаване на лична карта и паспорт.

Българските лични документи могат да бъдат подменени и преди изтичане срока на тяхната валидност.

От началото на годината в региона са издадени 12 974 лични карти, 24 400 паспорти и 5 933 свидетелства за управление на моторни превозни средства.

От ОДМВР напомнят, че на изтичащите в периода 13 март – 31 октомври лични карти и свидетелства за управление на МПС валидността е удължена с шест месеца, но документите важат само на територията на страната.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!