BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„На баня в Шумен“. Стотици хора са на воден режим цяло лято с любезното съдействие на власти и институции

На баня в Шумен. Протестиращи жители на квартал Мътница, където от 3 месеца няма вода, се мият в шадравана пред Съдебната палата в Шумен.

Стотици жители на шуменския квартал Мътница цяло лято са на жесток воден режим с любезното съдействие на общинска, областна и национална власт и всички отговорни институции.  За проблемите с водата се знае от месеци, за задаващата се водна криза експертите предупреждават от година, но едва сега започват някакви опити за решаване на проблема. Междувременно  жителите на квартала загубиха търпение и излязоха на граждански протести в началото на септември.

Вода газят, жадни ходят

Само на 8 километра от центъра на Шумен, над 700 души стоят без вода вече три месеца. Квартал Мътница се захранва от местен шахтов кладенец, но заради намаляването на нивото му, населеното място е на воден режим от началото на лятото.  Вода се пуска през 12 часа, обаче в най-високата и най-ниската зона водата изобщо не достига, оплакват се местните хора.

„Вече трети месец тук няма грам вода. Въпреки че от ВиК обявяват 12-часов режим, той изобщо не се спазва. В горната част на квартала десетки домакинства остават без вода, а има десетина къщи, където водата не е достигала от три месеца“, възмущава се млада жена от Мътница.

Но и това не е най-лошото. Само преди няколко дни от водния оператор официално съобщили на хората, че дебитът в кладенеца е „изчерпан на нула“ и вода ще се пуска, когато във водоема се събере достатъчно количество.  Казаха ни, че вода ще се подава веднъж на 48 часа за целия квартал, което означава, че високата част изобщо няма да има вода, недоволстват местните жители.

Най-възмутителното в случая е, че в Мътница вода има и проблемът отдавна мошеже да бъде решен.  За хората тук важи в пълна сила поговорката „Вода гази, жаден ходи“. Край Мътница има цяла система от дълбоки сондажи, захранвали Шумен до 80-те години. Тези сондажи отдавна не се използват, повечето са разграбени и негодни за експлоатация.  Но те отдавна можеха да бъдат възстановени, ако общинската или държавната власт бяха инвестирали средства за това. Досега обаче община Шумен и ВиК – Шумен си прехвърляха проблема като горещ картоф.

Няколко общински съветници още миналата година поискаха да се отворят старите кладенци от система Мътница и да се осигури алтернативно захранване на Шумен.  Но кметът Любомир Христов с подкрепата на прокметското мнозинство категорично отказа да отпусне пари от местния бюджет за тази цел.  Отказва и до този момент, въпреки жестоката водна криза в Мътница. 

През лятото, под натиска на гражданското недоволство, ВиК-Шумен започна да възстановява един от старите сондажи, който ще осигури вода за Мътница.  За пускането му в експлоатация обаче ще са необходими 250 000 лв., които ще се търсят от МРРБ.  За да преведе средствата, от министерството очакват от община Шумен още документи за сондажа. Кога общината ще изпрати исканите данни, засега е въпрос с неизвестен отговор. Изпратили сме питане да пресцентъра на общината, очакваме дали ще благоволят да отговорят, тъй като кметската администрация обикновено отказва да отговаря на нашето независимо издание.

Жители на Мътница протестират пред община Шумен

Жителите на Мътница искат да се обяви извънредно положение

Междувременно хората в Мътница съвсем основателно загубиха търпение  и започнаха мирни протести от 2 септември. Без резултат засега. Протестиращите два пъти блокираха за кратко стария път за Варна, но след като никой от местната власт не им обърна внимание, вчера пренесоха недоволството си в областния център и организираха „Ходене на баня в Шумен“.      

С плакати, обвиняващи властта в геноцид към хората в Мътница, протестиращите преминаха през пешеходната зона и демонстрираха пред община Шумен. После символично се изкъпаха в шадравана пред Съдебната палата, за който бяха похарчени над 500 000 лв. – сума, надхвърлящка два пъти необходимото за сондажа на Мътница. Поне да има някаква полза и за нас от тези пари, коментират с горчив хумор хората от квартала.   

Изнервени от мълчанието на общинската власт и от липсата на отговори от страна на ВиК, днес жителите на Мътница ще внесат искане да се обяви извънредно положение в населеното място. „ За проблема са уведомени всички институции, от месеци пишем жалби до ВиК, до общината, до омбудсмана, но без резултат. Това, което ни притеснява, е че никой не се ангажира със срокове кога ще решат проблема и ще ни осигурят вода. Затова настояваме да се обяви извънредно положение“, призовават гневните жители на Мътница.  Те се страхуват, че процедурата по възстановяването на сондажа няма да бъде задействана до края на годината.

Ако кметът на Шумен не обяви бедствено положение за квартал Мътница, можем да внесем иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди заради бездействието на кметството, заканват се жители на квартала в социалните мрежи.

Толкова вода събрах за едно денонощие, показва жителка на Мътница във Фейсбук. „Вижте колко вода имам за 24 часа дошла от чешмата!С която трябва да сготвя ,да изпера,да измия съдовете и да се изкъпим четири членно семейство.А тя няма да ми стигне да си напоя кучето!А господата от полицията са завардили кметството още от 18 часа!Заради обявения протест от 19 часа!

И министър Емил Димитров обвинява местните институции в бездействие

Освен жителите на Мътница, и ресорният министър на МОСВ Емил Димитров вече няколко пъти обвинява местните институции в бездействие – подчиненото си ВиК открито, а кметската власт по-завоалирано. Още в началото на годината Ревизоро призова да бъдат възстановени старите сондажи в Шуменско заради задаващата се суша. В интервю пред БНТ министър Димитров в прав текст даде за пример ръководството на община Сливен, която миналата година отвори старите си кладенци. Кметската власт в Шумен обаче си направи оглушки и продължа да чака държавата да реши водния проблем в региона.

Само преди два дни, на 6 септември Емил Димитров отново критикува инстанциите в Шумен заради водата. Министърът беше на посещение в Търговище, където беше пуснат нов сондаж, осигуряват вода за промишлеността.  „Това е стъпка в правилната посока за икономии и пестене на вода“, заяви министър Димитров и припомни, че още в началото на лятото е дал указания на местните власти в експлотационните дружества в Търговище и Шумен за търсене на алтернативни източници. „Но докато Търговище вече правят стъпки в тази посока, Шумен все още не са  предприели действия, въпреки наличието от десетилетия на около 40 изградени сондажа, повечето от тях захранвали с питейна вода Шумен“, коментира екоминистърът.

При това проблемите в Мътница не са от днес. Режим там имаше и през 2016 г., когато кварталът оставаше без вода по цели дни заради пресъхването на местния водоем. И след 4 години обаче местната власт продължава да разчита на държавата да реши водната криза и за разлика от община Сливен, не залага в бюджета си финансиране на такива дейности.

Хората от Мътница протестират в Шумен. Това е геноцид, пише на плакатите им

За възстановяването на старите кладенци заговори бившият управител на ВиК-Шумен и настоящ шеф на националния воден холдинг Илиян Илиев. Според него, възстановяването на дълбоките сондажи, които събират вода в помпена станция „Мътница“, ще струва около 8 милиона лева. По темата обаче се замълча, след като правителството реши да завърши система „Дунав“ като алтернативно водоснабдяване за Североизточна България. И без друго шуменският кмет отказа да даде 8 милиона от общинския бюджет за старите кладенци. Напълно във възможностите на местната хазна обаче е да осигури 250 000 лв. за отварянето на сондажа за квартал Мътница. Но и за тези средства ще се чака от държавата.

Дано поне екоминистерството е по-експедитивно от шуменското кметство. В противен случай, ако безводието в Мътница продължи, хората са готови да обявяват гражданско неподчинение и да започнат да блокират магистрала Хемус.  Може пък премиерът да мине с прословутата джипка и да даде някой лев и за водата на шуменския квартал…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!