BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Махат ме, защото задавам въпроси“. Жената, изправила на крака едно селско читалище, си тръгва унизена

„Каза ми, че ме маха, защото задавам много въпроси“. Така секретарката на читалището в шуменското село Салманово Минка Стоянова описва края на трудовата си дейност. Жената е навършила пенсионна възраст и моментално е освободена от работа от кмета на селото Йордан Киров, който е и председател на читалищното настоятелство.

Селският кмет изобщо не е взел под внимание факта, че именно Минка Стоянова е изправила на крака селското читалище, когато е дошла тук преди 4 години. Че тя е създател и художествен ръководител на местните самодейни състави. Че е спечелила десетки грамоти и награди от фестивали и карнавали в цялата страна. Че лично е осигурявала дарения и фирмено финансиране за читалището. И не на последно място, че тя сама има желание да продължи да работи, а в нейна подкрепа има събрана подписка от над 140 жители на селото, които настояват да си запазят читалищната секретарка.

Подписка в защита на читалищната секретарка в Салманово

„Киров ми връчи предизвестието, без дори да ме попита от човешка гледна точка дали не искам да остана, с оглед на всичко, което съм направила за читалището и селото. На въпроса ми: защо постъпва така?, ми отговори, че задавам много въпроси“, пише в жалба до общинския съвет в Шумен Минка Стоянова. И изброява „опасните“ въпроси, които е задала на кмета/председател: за рентата от читалищните земи, за компютъра, който беше подарен на читалището, за паричната сума от групата на ГЕРБ.  „От тези подаръци за читалището не видяхме нито едното, нито другото“, пише до съветниците бившата секретарка. И обяснява: Кметът заяви, че не ми е работа да питам такива неща, но аз съм секретар на читалището и хората ме питат: Къде са подаръците? Получаваме ли рента от читалищните земи?“.

Чувствам се омерзена и обидена, казва Минка Стоянова. И припомня, че когато е поела поста през 2016 г., читалището в Салманово е било затворено от ХЕИ. За 4 години Стоянова е направила чудеса, казват местните хора.  Секретарката събирала от свои приятели дарения за обзавеждане на затвореното читалище – столове, секции. Измолила от Фикрет Индже пари за носии на двата фолклорни състава, тъй като те носели парцаливи костюми на повече от 30 години, създала детска фолклорна група.  Междувременно групите на читалището участват в регионални и национални прояви и печелят десетки награди и медали. Само през 2019 г. групите печелят 6 първи, три втори и 5 трети места в различни фестивали.

Една от многобройните награди за читалището и за Минка Стоянова

Стоянова е убедена, че има и политически мотив в отстраняването й – нейната дъщеря беше кандидат за кмет на Салманово и пряк конкурент на сегашния кмет.

Йордан Киров: Няма лични мотиви!

„Няма никакви политически мотиви, нито саморазправа“, отрече обвиненията кметът на селото Йордан Киров, когото потърсихме за коментар. Изборите бяха миналата година, ако исках да си отмъщавам, щях да я махна още тогава, казва Киров. Всъщност, от изборите са минали 8 месеца. Но Киров твърди, че единствената причина да отстрани читалищната секретарка е финансова. Понеже Минка Стоянова има по-голям стаж, получавала и по-голям клас за прослужено време, а това изяждало субсидията на читалището, обяснява кметът. Сега на поста щял да бъде назначен човек без клас и така общината, респективно селското читалище, щяло да си икономиса около 150 лв.

На въпрос защо неговата секретарка в кметството продължава да работи след пенсия, Киров отговаря: това не е мой проблем, там назначенията се правят от общината.  Всъщност, субсидиите за селските читалища също се дават от общината, така че подобно обяснение е нелогично. „Ами не съм счетоводител“, казва кметът, след като му изтъквам това.

Попитан за отправените в писмото на Стоянова въпроси за липсващите подаръци за читалището и парите от рентата, кметът заяви: Като имат обвинения, да ме разследват! Всеки може да си обвинява! И побърза да приключи разговора. А за подписката в защита на читалищната секретарка първо каза, че тя няма значение: „Вижте законите, дали трябва подписка за тази работа!“. После допълни, че подписката е правена „на коляно“ и е малко съмнителна

Веселин Пенчев: Политическа саморазправа с кадърни хора!

Веселин Пенчев

Според мен, случилото се с Минка Стоянова е политическа саморазправа от страна на кмета, който е и председател на читалищното настоятелство. Това заяви лидерът на БСП в Шумен Веселин Пенчев, когото потърсихме за коментар. „Получих жалбата на читалищната секретарка, но за съжаление общинските съветници не могат да й помогнат, защото нямат правомощия в читалищата“, каза Пенчев. Той е убеден, че жената е изгонена заради участието на дъщеря й в кметските избори миналата година. „Предвид множеството награди на читалището през последните 4 години, включително и лично на художествения ръководител, няма никакъв друг аргумент за освобождаването й, освен факта, че дъщеря й участва като кандидат на БСП срещу сега действащия кмет“, заяви Пенчев и коментира: „Такава политическа саморазправа с кадърни хора не е изненада за Шумен, защото и примерът на общинския кмет не е по-различен. Той подхожда по същия начин към служители, които симпатизират на БСП“.

Междувременно Минка Стоянова вече е получила предложения за работа от други читалища, а загубата остава единствено за хората от Салманово. Жените от фолклорната група „Вечерник“ предупреждават, че групата ще се разпадне без досегашния си художествен ръководител. Това ли трябва да стане, да загубим и малкото, което е запазено в селото?, питат жителите на селото.

Но за мястото на Минка Стоянова вече има определен човек – без стаж, но пък ще струва по-евтино на общинската субсидия, както стана ясно от изявленията на кмета. И ако фолклорните групи в Салманово наистина се разпаднат, ще се окаже, че тези награждавани състави са били оценени на 150 лв….

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!