BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво се случва в общинската поликлиника? 14 въпроса към кмета на Шумен за здравната криза

Как се справя местната власт в Шумен с епидемичната обстановка и защо градът е с многократно по-висока заболеваемост, защо болницата на моменти е с най-много пациенти в страната и защо има толкова много починали от Ковид 19 в сравнение със съседни регион? Тези въпроси, както и конкретни примери за лошо управление на здравната криза, за смесване на пациенти в здравни заведения и за слаби места, източници на зараза, бяха поставяне няколко пъти в публичното пространство, включително и чрез публикации в нашия сайт /повече тук/

Така или иначе, не получихме отговори, нито пък бяха предприети някакви радикални мерки за подобряване на ситуацията, което се вижда и от високия брой на болните и на смъртните случаи през последните седмици.    

Заради липсата на диалог по темата между кмет и общински съветници, председателят на групата „За Шумен“ Добромир Драев внесе питане с 14 конкретни въпроса към градоначалника, свързани с общинската поликилника – едно от местата, за която имаше данни за смесване на потоците от пациенти и напразни призиви да се решат проблемите. Публикуваме въпросите, на които всички граждани отдавна очакват отговор от кмета Христов:

-Извършват ли се редовни прегледи и оценка на здравословното състояния на персонала на “ДКЦ I – Шумен” ЕООД – гр. Шумен с цел намаляване разпространението на Covid-19 на територията на здравното заведение, респективно ограничаване на заразата и възможността за предаването ѝ на други служители, пациенти и посетители?

-В случай на установяване на заразен/болен от Covid-19 служител от персонала на “ДКЦ I – Шумен” ЕООД – гр. Шумен, предприемат ли се спешни мерки по карантиниране на останалите служители от персонала, които работят в едно помещение със заразения?

-Прилагат ли се санкции при неспазване на противоепидемичните мерки от страна здравен и помощен персонал?

-Ръководството на търговското дружество взело ли е противоепидемични мерки – поставяне на безконтактни дезинфектанти, използване на предпазни маски KN 95 и др.?

-Предвижда ли се смяна на входните врати с такива с автоматично безконтактно отваряне с цел избягване на огромния риск от предаване на Covid-19 при докосването на дръжките и околните им повърхности?

-Организиран ли е филтър за болни с доказан Covid-19?

-Предоставят ли се безплатно предпазни маски от тип KN95 на входа на “ДКЦ I – Шумен” ЕООД – гр. Шумен на пациенти и посетители, които не разполагат с такива?

-Извършва ли се дезинфекция на помещенията, тоалетните, вратите, както и на често докосваните контактни повърхности на територията на “ДКЦ I – Шумен” ЕООД – гр. Шумен,  в рамките и след края на работния ден? Ако такава се извършва, посочете периодичността, както и вида на препаратите, машините и технологията на дезинфекция?

-Взети ли са мерки за регулиране и отделяне на потока от доказано (посредством тестуване) заразени с Covid-19 пациенти от потоците на останалите пациенти и посетители на територията на Дружеството, особено в зоната на рентгенологията?

-Поставени ли са озонатори, микробиологични лампи, както и автоматични пречистватели за въздух?

-Ръководството на търговското дружество предвиждало ли е да се използва източният вход на сградата, за да се избегне смесването на потока от заразени от Covid-19 с този на останалите пациенти и посетители?

-Ръководството на търговското дружество отправяло ли е към Общински съвет Шумен въпроси относно липсата на финанси, ако има такава, и кандидатствало ли е пред Министерство на здравеопазването за финансиране на Covid зони?

-Предвидено ли е допълнително заплащане за лекари, медицински сестри и друг персонал, пряко работещ с пациенти с Covid-19?

-Колко проверки са направени от РЗИ – Шумен за спазване на противоепидемичните мерки, какви са констатациите, направени ли са предписания и в какъв интервал от време са направени проверките?

„Считам, че въпросите са от изключителна важност в дадената ситуация и е редно, в случай че Общинска администрация няма възможност да подкрепи ДКЦ I чрез  допълнително финансиране, инженеринг (при евентуална необходимост от вътрешно преустройство на сградата на Дружеството) и др., да се обърне незабавно към Общински съвет и да направи предложение за вземане на решение в полза на гражданите на община Шумен“, коментира Добромир Драев в тази връзка.   И призовава кмета да отговори „аналитично и коректно“.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!