BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За Мътница: Много обещания, но вода няма! Хората заплашват с гражданско неподчинение

Добромир Драев в остър спор с кмета Любомир Христов за водата в Мътница. Жители на квартала също се включиха в дебата пред сесийната зала. Снимка Радиан.бг

За жестокия воден проблем в шуменския квартал Мътница засега има много обещания, но вода няма. Не се знае и кога ще има.  Така в две изречения може да се обобщи дългата дискусия от днешната сесия. В залата присъстваха и хора от квартала, които вече пети месец стоят без вода. И заплашват с гражданско неподчинение, загубили всякакво търпение.  

Иначе кметът Любомир Христов повтори пред залата, че МРРБ е осигурила 370 000 лв. за отварянето на сондаж номер 5 в Мътница, който ще гарантира водата за целия квартал.  Средствата са отпуснати на ВиК – Шумен за възстановяването на сондажа. Така и не се разбра обаче дали парите са преведени по сметката на дружеството. Общинският съветник Добромир Драев влезе в остър спор с кмета по тази тема и заяви, че пари по сметките на ВиК няма и няма да има, преди дружеството да представи работен проект.  Кметът Христов от своя страна настояваше, че обещаните 370 000 лв. са преведени на ВиК и ремонтът на сондажа ще започне до седмица.

Спор предизвика и най-важният въпрос за хората от Мътница: кога все пак ще имат вода в чешмите си? Оказа се, че никой в сесийната зала не може да даде отговор. Бившият кмет Красимир Костов прогнозира, че строителството може да отнеме 8-10 месеца, което беше истински шок за жителите на квартала.

„Тук трябваше да има представител на ВиК, който да каже дали парите от МРРБ са получени и да даде срок за решаване на проблема“, заяви лидерът на БСП Веселин Пенчев. Той подчерта, че в общината има и други села без вода и поиска кметът до 10 дни да изработи план за осигуряване на водоснабдяването във всички населени места. „От юли се знае за проблема в Мътница, защо досега нищо не беше направено“, попита Пенчев, подкрепен от жителите на квартала.

В отговор кметът Христов отново изтъкна заслугите на правителството, което е осигурило средства за пречиствателната станция и новия водопровод за Шумен, отпуснало е и пари за Мътница. По повод забавянето на дейностите, градоначалникът обясни колко трудно било на фирмата да направи изследване на сондаж № 5, затова проучването се забавило близо месец. „Това беше през май, сега сме септември, със скръстени ръце ли стояхте досега“, репликира го възрастен човек от Мътница и предупреди съветниците: От пет месеца стоим без вода, повече не се търпи!

Хората от Мътница дойдоха в сесийната зала, за да питат кога ще имат вода

Общинският съветник Добромир Драев предложи много по-бързо решаване на проблема – Мътница да се свърже със сондаж номер 6, което според него може да стане за 10 дни. Оказа се обаче, че този сондаж изобщо не е проучван от фирмата, наета от общината, защото е на територията на частно предприятие. Според анализите на фирмата, най-краткият срок за изпълнение е пускането на сондаж №5.

„Докога ще чакаме, не можеше ли толкова месеци да се подготвите“, възмутиха се хората от Мътница, обвинявайки администрацията. „Вие представяте ли си как се гледат деца без вода от 5 месеца, как се къпем?“, недоволстваха хората и заплашиха, че ще започнат да затварят пътища. Председателят на съвета Красимир Минчев се опита да ги успокои с обяснението, че за решаването на проблема е необходимо технологично време, но жена от квартала му припомни, че водата на Мътница е била включена в програмата на ГЕРБ и за първия, и за втория мандат. „Обещавахте, но нищо!“, възмути се жената. Кметът се оправда, че не може с магическа пръчка да реши всички стари проблеми.

След дългите спорове и обяснения, така и не се разбра кога реално ще има вода в Мътница.  „Питайте ВиК, само от тях зависи“, заяви кметът Христов. Отсъствието на хора от водното дружеството предизвика недоволството и на общинския съветник Сунай Садък. „Не може един управител на ВиК да неглижира 41 съветници, те се подиграват с нас! Знаеха за сесията от 10 дни, а сега се крият зад командировки“, ядоса се Садък.   По този повод общинските съветници Добромир Драев и Веселин Пенчев напомниха на кмета, че водопреносната мрежа е общинска собственост и общината има пълно право да изисква от ВиК обяснения по всички въпроси.

След сесията жителите на Мътница са изпратили писмени въпроси към ВиК – Шумен за възстановяването на каптажа. А съветниците задължиха кмета в срок до 15 дни да подготви кризисна програма за водоснабдяване на квартала.   

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!