BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„За какво харчат парите ни?“. Никой от ВиК – Шумен не обясни защо не са плащали сметките си за ток и защо се налага нов заем

Съветниците отхвърлиха предложението на ВиК за нов заем. Снимки Радиан.бг

ВиК – Шумен забърка истински скандал с искането си за нов заем, с който да плати просрочените си сметки за ток. Освен шокиращия размер на кредита – 7,5 милиона лева, водното дружество истински ядоса съветниците с поведението си, основателно определено като обидно и абсурдно.  Оказа се, че ВиК-операторът е започнал процедурата по заема и е насрочил общо събрание, без да даде никакви обяснения нито пред гражданите, нито пред съветниците.  Нещо повече – днес в сесийна зала не присъства нито един представител на ВиК, който да отговори на въпросите около новия заем. „Управителката на дружеството Жанета Панайотова и главният инженер са в командировка и няма кой да говори пред съветниците“, съобщи председателят на местния парламент Красимир Минчев.

Това е обидно поведение!, ядоса се бившият кмет Максим Иванов и саркастично коментира: Във ВиК работят около 300 човека, можеха поне един сменен майстор да изпратят тук. „Обидно е да разглеждаме такива сериозни проблеми, когато нямаме капка информация.  Никой от ВиК не си дава труда да дойде и да обясни на съветниците за какво става дума, но очакват от нас да им гласуваме 7,5 милиона“, коментира екскметът на Шумен.

Още един бивш кмет – Красимир Костов, нападна ръководството на ВиК и прогнозира, че водата в Шумен ще поскъпне драстично през следващите години.  „Пазят тайна, докато ние плащаме най-скъпата цена на водата!“, възмути се Костов. „ВиК е в условията на фалит и няма как да бъде бенефициент по проекта за 120 милиона.  Ако ВиК вземе кредит в условията на фалит, цената на кредита ще бъде много висока.  Тези разходи след това ще влязат в цената на водата и през следващите 5 години цената годишно ще се увеличава с 60 стотинки“, прогнозира Костов.  

Бившите кметове Максим Иванов и Красимир Костов атакуваха шефовете на ВиК

За ново поскъпване на водата предупреди и Добромир Драев, който се обяви категорично против искания заем от ВиК. „Дружеството от 3-4 години е декапитализирано, с изключително лоши финансови резултати, но досега не сме видели нито един директор на ВиК да представи пред общинския съвет някаква оздравителна програма“, подчерта Драев.  Той напомни, че исканият кредит не е първият, с който операторът си плаща сметките за електроенергия.

Припомняме, че в началото на 2019 г. стана известно за друг заем на ВиК – Шумен от 2,5 милиона лева, с който ВиК – Шумен е платило задълженията си към  доставчика на енергия „Енерджи Маркет“ АД. Заемът беше изтеглен от водния оператор тихомълком, без знанието и съгласието на общинските съветници и за него се разбра едва при парламентарно питане към МРРБ.  Тогава министър Петя Аврамова заяви от парламентарната трибуна, че ВиК – Шумен не предвижда да кандидатства за нови кредити. Само година и половина по-късно дружеството опровергава собствения си министър, действайки отново в условията на информационно затъмнение.

„Ние тук не знаем за какво ще се харчат исканите от ВиК 7,5 милиона.  Разбираме само, че ВиК една година не са си плащали сметките за ел. енергия“, заяви Добромир Драев и определи като абсурдно предложението на водното дружество за нов заем. Драев предупреди, че новият заем ще натовари разходите на дружеството и ще повиши рязко цената на водата. Затова искаме сериозни отговори от управлението на ВиК и от националния холдинг“, заяви Драев.

За спешни отговори настоява и Даниела Русева, която оспори и представеното от ВиК писмено становище по въпроса. „Искат заем от 7,5 милиона за ток. А къде са отивали парите ни, какво е плащано с нашите пари, след като не е плащана енергията? Как са натрупани толкова големи задължения за ток?“, попита Русева. Тя посочи, че ръководството на ВиК е длъжно да даде обяснения и за параметрите на искания заем – за какъв срок ще се тегли, при каква лихва, срещу какво обезпечение. След държавата, община Шумен е най-големият съдружник във ВиК, така че да ни дадат информация, призова Даниела Русева.

Тя намери сериозно противоречие в изпратеното от МРРБ становище, в което се обяснява, че „акцииите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК-дружества следва бъдат внесени в капитала на холдинга през апортна вноска“. „Апортната вноска не значи, че се прехвърлят дялове, тя означава, че се прехвърля имущество – сгради и съоръжения. Дяловете се прехвърлят по съвсем друг ред по Търговския закон. Апортът си е апорт, това е имущество, а то си има цена. И аз питам, защо ВиК ще тегли заем от холдинга, вместо да получи цената на имуществото, което прехвърля“, попита Даниела Русева. Естествено, никой не можа да отговори на този въпрос. От получените по телефона обяснения от Жанета Панайотова се е разбрало, че в момента върви процедура по прехвърляне на държавния дял във ВиК /51 %/ на новия холдинг, но тази процедура не е завършена.  Според експерти, едва когато ВиК стане дъщерно дружество на холдинга, ще може да получи финансиране от него.  

Заради липсата на информация мнозинството съветници оспориха искането на ВиК – Шумен за нов заем. Лидерът на БСП Веселин Пенчев обяви, че цялата им група ще гласува против. „Карат ни да подписваме празен чек за 7,5 милиона, без да знаем условията за заема“, посочи Пенчев.  

Дори групата на ГЕРБ, която иначе се подчинява на желязна дисциплина, този път се разцепи – част от съветниците на ГЕРБ гласуваха против новия заем. А пиарът на ГЕРБ Камен Андонов дори призова в залата да бъдат извикани представители на ВиК, за да дадат обяснения.

В крайна сметка с голямо мнозинство съветниците отхвърлиха предложението на ВиК – Шумен за заем. С 21 гласа „за“ и 11 „въздържал се“ съветниците решиха представителят на община Шумен да гласува против заема на предстоящото общо събрание на ВиК.  

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!