BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна работа комисията за минералната вода в Мараш

Днес се проведе първото заседание на специалната комисия, която трябва да излезе със становище за ползването на минералната вода в шуменското село Мараш. Комисията беше избрана с решение на общинския съвет, за да подготви план за разработването на сондажите в Мараш.

Членовете на комисията ще трябва да решат дали изоставените вече 30 години минерални сондажи ще могат да се използват отново за балнеолечение, както това се е правело до 90-те години.  Община Шумен има 25-годишно разрешение от държавата да ползва минералната вода в Мараш, издадено през 2011 г., т.е. до изтичането на разрешителното остават 15 години.

Направени през 2017 г. и 2019 г. изследвания на водата показват, че тя има много добри лечебни свойства за широк диапазон заболявания, каза зам. кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова. При първото проучване е установена повишена алфа и бета радиоактивност на водата, а второто изследване е показало наличието на радон, което прави водата добра за балнеолечение. Затова и становището на администрацията е водата да се използва с лечебна цел, каза д-р Маркова.

Възстановяването на сондажите обаче изисква много средства, а общината не разполага с такива, допълни зам. кметът по здравеопазване. Според членове на комисията трябва да се търси частен инвеститор или европейско финансиране за разработване на водата в Мараш.

След като проучи възможностите, общинската комисия трябва да представи становище пред местния парламент.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!