BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Елена Йончева: Испания продължава да разследва Барселонагейт

Елена Йончева

Испания продължава да разследва Барселонагейт – информацията, че бившият премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез имотна сделка. Скоро ще има новини по случая. Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1. Като народен представител и журналист тя огласи разследването по Барселонагейт през 2018 г. и подаде сигнал в българската прокуратура.

Изпратих две писма до испанския главен прокурор, последното преди месец, на което получих отговор, съобщи Елена Йончева в интервюто на Веселин Дремджиев.

Тя е сигурна, че следващите правителства ще започнат реформи в редица сфери – съдебната, медийната и други. Без промени в начина, по който България спазва върховенството на закона, страната, както и всяка държава членка в ЕС, е застрашена от спиране на европейските средства. Правилото за финансиране под условие влезе в сила от началото на 2021 г., но Европейската комисия все още не го е приложила. Ако това не се случи скоро, е възможно Европейският парламент (ЕП) да заведе дело за бездействие. Елена Йончева заедно с други европейски депутати подписаха декларация с това предупреждение. Темата ще се обсъжда по време на пленарното заседание следващата седмица.

Това е битка, трябва да сме активни, каза тя, когато припомни решението от петък Европейският парламент да изпрати мисия в България, за да проучи ситуацията на място. Предложението беше подкрепено от всички членове на мониторинговата група за демокрация на ЕП. В 14-членния й състав Елена Йончева е единственият представител на България. Другият представител на социалистите е Катарина Барли, зам.-председател на ЕП и бивш министър на правосъдието на Германия. 

Мониторинговата група е нещо като група за бързо реагиране за държави членки, в които има проблеми с демокрацията. Първата й мисия беше в Малта след убийството на журналистката Дафне Галиция. Вследствие на заключенията й, премиерът на Малта подаде оставка.

Мисията в България ще е през септември или октомври 2021 г.

Пресцентър Делегация на Българските социалисти в ЕП

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!