BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и ВНС

Мустафа Карадайъ. Снимка БНТ

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция, ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това стана ясно на пресконференция на Движението за права и свободи след провелото се днес извънредно заседание на партията.

Новата конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ, цитиран от БНТ. Нова конституция трябва да се приеме в спокойно и креативно време. Да се чуе мнението на гражданското общество и експертните среди, заяви още Карадайъ.

„Нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да целят укрепване на демократичните ценности“, аргументира решението на Движението лидерът му.

Премиерът Бойко Борисов обяви намерението на ГЕРБ да предложи нова конституция на 14 август. За внасяне на предложението са необходими 120 гласа парламентарна подкрепа.

На 25 август ГЕРБ започна преговори за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. След консултациите с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ стана ясно, че ВМРО има принципно съгласие за нов основен закон, но имат и различни виждания по предложения от ГЕРБ вариант, които трябва да бъдат преодолени. НФСБ бяха по-категорични в подкрепата си, припомня БНТ.

Част от независимите народни представители, които имат позиция по предложението, поискаха разговорът им с ГЕРБ да се отложи, защото им е нужно време.

От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за нова конституция.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!