BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„В Шумен става страшно“. Как местните управници „проспаха“ цяла година, вместо да разкрият поне белодробно отделение

Инфекциозното отделение в МБАЛ – Шумен. Снимка архив Радиан.бг

В Шумен става страшно.  Думите са на д-р Димитър Костов, директор на единствената многопрофилна болница. Лечебното заведение от седмици е в критична ситуация заради неконтролируемото разпространение на Ковид 19 в региона. Докато РЗИ, областният кризисен щаб и здравният зам. кмет на Шумен се чудят и все не могат да разберат откъде идва заразата, болницата се превръща в заложник на сбърканата национална и местна политика по управление на кризата.

Вчера лечебното заведение отчете поредния печален рекорд – 233 пациенти в ковид секторите, 40 болни приети само за един ден и най-лошото – 10 починали в рамките на денонощие.  Областната болница все повече се превръща в ковид болница, което е недопустимо – като единственото в региона многопрофилно лечебно заведение, МБАЛ–Шумен поема и всички случаи на спешност, и трябва да гарантира места и екипи и в хирургиите, и в ортопедията, и в неврологията, и дори в АГ-секторите. Защото шуменци не боледуват само от Ковид, случва се да получат инсулт или инфаркт, да си счупят крак или ръка или дори да раждат в условията на епидемия. Затова МБАЛ – Шумен не може да затвори всичките си отделения заради Ковид 19. Не може, но на практика вече около 60 % от леглата са за ковид болни, настанени в една обща сграда с останалите пациенти.    

Проблемът със смесването на пациентите беше поставен от медиците още в началото на пандемията през март миналата година. Тогава лекари коментираха, че е против всякакъв здравен стандарт на един етаж да има ковид болни и бременни жени, примерно. Още тогава дългогодишни специалисти препоръчаха да се обособи отделна сграда за ковид болница, за да няма смесване на пациентите и разпространение на заразата. Някои дори предложиха да се използва празната сграда на бившата Работническа болница.

Нищо от тези предложения не беше взето под внимание от о.з. офицерите, управляващи Шумен и областта, нито пък от местните здравни власти. Нито един от тези шуменски управници за една година не постави за публично обсъждане въпроса как да подготвим болничната ни система, за да посрещне поредната втора, третата, а сега и очакваната четвърта вълна от заразата. 

Нещо повече – когато имаше съвсем логични и обосновани предложения за възстановяване на белодробната болница в Шумен, или за обособяване поне на белодробно отделение, и кметът Любомир Христов, и заместничката му по здравеопазване д-р Светлана Маркова се обявиха категорично против. И прокметското мнозинство в общинския съвет с лека ръка ги подкрепи и отхвърли предложенията.

А за една година можеше да се намерят поне две сгради за разкриване на отделна Ковид-болница. Можеше да се намерят и пари за това – България разполага с 1.358 млрд. евро финансова помощ от Европейския съюз за борба с коронавируса. Както каза един общински съветник, сега е моментът да искаме пари за белодробна болница, само трябва да пресрещнем джипката с парите някъде по магистралата /или в Паламара, б.р./. Кметът и д-р Маркова обаче се оказаха по-загрижени да запазят сградата на белодробната болница за Медицинския колеж и да обясняват колко дълга процедура е разкриването на болница, вместо да предприемат спешни и конкретни мерки за болничното лечение в Шумен. Кметът освен това е и областен председател на управляващата партия, ако имаше добро желание, все щеше да намери общ език с министрите от своята партия, за да реши проблема. Както намериха общ език за Арена – Шумен, за градския стадион или за шадравана пред Съдебната палата, където се изсипаха милиони.

Сега кметът е с Ковид 19 и се лекува в шуменската болница, съобщиха от екипа му. Междувременно други шуменци от седмици се изпращат за лечение в Търговище, Исперих, Дулово, а вече и към Варна, защото места в МБАЛ–Шумен няма. Няма и достатъчно медици – едни и същи екипи лекуват и 100, и 233 пациенти в ковид секторите. И лекарите се заразяват, и прегарят от умора. Дано кметът да види поне това.

За една година нито той, нито заместничката му по здравеопазване не предложиха никакво конкретно решение за стимулиране на медиците. За разлика от други общини, които гласуват от бюджетите си допълнително заплащане на ковид екипите в местните си болници.    

Областният управител пък не прави друго, освен да свиква заседания на кризисния щаб за гласуване на рутинни мерки, одобрени от „голямото началство“. Проф. Желев не дойде на сесията, на която се гласуваше предложението за възстановяване на белодробната болница, и така и не разбрахме какво е неговото становище.

Не дойде и шефката на РЗИ – Шумен. Д-р Калоянова трудно може да бъде открита по телефона от критично настроени журналисти, затова не можем да получим отговори на въпросите си. Инспекцията отвреме навреме пуска някакви статистически данни за броя на заразените и за направените проверки, при които досега не са открили нарушения в големите чужди търговски вериги. Най-много да глобят бай Хасан от село за нарушаване на карантината или някоя фризьорка за нарушаване на мерките. Но не са се самосезирали /или поне не са съобщили/ за нарушаване на мерките при предизборните срещи на ГЕРБ в Делиормана, при които не се спазва дистанция и не се носят маски, както се вижда от снимките на самата партия.     

Здравният министър на посещение в МБАЛ – Шумен през ноември 2020 г., когато болницата се задъхваше. Сега положението е по-лошо

И така, една година мина от началото на пандемията, а в Шумен става все по-страшно. Никой не е обобщил опита от досегашните мерки, локдауни, маски и карантини, никой не казва защо мерките не спряха пандемията, коментира възмутен шуменски лекар.                                                                                               

Какво направихте като управляващи, за да подготвите болницата за третата вълна, пита в социалните мрежи друг шуменец. И задава конкретни въпроси: Прекараха ли се тръби за кислород в други отделения, оборудва ли се болницата, лабораторията? Обучиха ли се млади специалисти? Как помогна държавата за това?

А най-точно е обобщил ситуацията началникът на Първо вътрешно отделение д-р Стоян Тодоров, при когото от година се лекуват Ковид болни с тежки пневмонии. Екипът му изнася на гърба си цялата драма на епидемията и на липсата на мерки в управление на кризата. Ето какво написа д-р Тодоров във фейсбук:

„Вече е пределно ясно, че Шумен трябва да има друга стратегия за борба с Ковид. Третата вълна го доказа. Ще има и по-яростна, четвърта. Трябва ясен анализ, консенсус и действия. Иначе болницата прелива в посока…домовете. Аз това като лекар и човек дори и не мога да си го представя“.

Трябват прости действия, свързани с поведението на хората извън дома, на работните места, в магазините, в поликлиниката, посочва д-р Тодоров и дава конкретни решения:

  • Създаване на център за хиперимунна плазма за Ковид за Шумен. 
  • Престуктуриране на областната болница.
  • Създаване на нови сгради и помещения за ковид болни или използване на опразнени сгради след монтаж на кислород
  • Създаване на медицински екипи с определен статут на работа като за вреден труд, въвеждането на график, който ще им дава възможност за взаимозаменяемост, така че да предпази лекарите и сестрите от умора и прегаряне.

Толкова ли е сложно?, пита с основание д-р Тодоров.

Толкова ли е сложно?, питаме и ние, шуменските граждани. Толкова ли беше сложно да чуете тези предложения на лекарите още преди година и за това време да изпълните поне половината от тях, господа управляващи?

И моля, не се оправдавайте и не си измивайте ръцете с държавата. Вие сте част от партията, управляваща държавата, така че носите пълна отговорност за случващото се в Шумен. 

И дори да ме обвините в полулизъм, ще посоча – щом намерихте 3 милиона за изграждане на тренировъчно футболно игрище със съмнителна полза, можехте да намерите поне още толкова за белодробна болница. Щом намирате по милион за всяко кръгово кръстовище, можехте да намерите толкова и за ново белодробно отделение. Ако искахте. И ако имахте такива приоритети… 

За хаоса с мерките и ваксините на национално ниво изобщо няма да говорим. Говорим за това, което може и трябва да се направи в Шумен, и за което лекари и граждани отдавна алармират. Изпълнявайте си задълженията на постовете, за които сте избрани и назначени, защото хората вече плащат с живота и здравето си заради хаоса!

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!