BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Партийни битки за председателското място в читалище „Д. Войников – 1856”

Илияна Донева, Детелина Палазова, д-р Янко Димов

В дъждовния ден на Благовещение трима от настоятелството на читалище „Добри Войников – 1856” в Шумен свикаха пресконференция за медиите. Детелина Палазова – секретар, Илияна Донева – счетоводител, д-р Янко Димов – член на настоятелството и кандидат за председател.

Детелина Палазова честити празника и каза: „Нашият стремеж е да съхраним читалището като културно средище, в което се пазят традициите и се създават нови културни продукти. Имаме обаче притеснения за кандидатурите за председател на читалището, тъй като тази година ще бъде избран със сигурност нов председател. Преди два месеца моят колега Анатоли Стоянов – организатор в читалището, ме покани на разговор и ми каза, че ще се кандидатира за мястото. Отговорих му, че това е известен факт. Сподели ми, че кметът на община Шумен го подкрепя, както и други много влиятелни личности и ако желая, можем да отидем при кмета, за да потвърди той това пред мен. Отговорих му, че читалището е културно-просветно сдружение с нестопанска цел и е самостоятелно. Кметът не може да каже кой ще стане председател. Още на следващия ден Анатоли Стоянов внесе 15 заявления за членство в читалището. Едното е от заместник-кмета по култура Светла Станкова, на майка й, сестра й, съпруга й, племеницата й, на зет й. След това подадоха заявления и двама души от отдел „Култура” на общината. Традиционно по десет нови членове има в читалището. А сега вижте, те са 60! /Показва документите/ Продължават да пристигат нови. Влиятелните личности, които стоят зад Анатоли Стоянов, са от една политическа партия в Шумен. Освен него кандидат за председател ще бъде д-р Янко Димов. Неприятното е, че членове на читалището и читалищното настоятелство ми се обадиха, за да ми кажат, че над тях се оказва натиск да гласуват за Анатоли. Тиражира се, че д-р Димов е само фиктивен кандидат, затова сме го поканили”.

д-р Янко Димов 

Д-р Янко Димов  потвърди обезпокоителните факти. Той не бил участник никога в такива надпревари. Партийни функционери от БСП си уреждали срещи с него, за да се откаже от състезанието за председател. Получавал телефонни обаждания от бизнесмени и юристи в града със същата цел. Той каза: „Аз съм привърженик на честната игра. Нека премерим идеите си, визията си за тази културна институция. Това е битка за нея, а не партиен избор. Внесе смут в душата ми. Нито съм се уплашил, нито съм се отказал, а и в професионалната си кариера никога не съм бил фигурант. Ще остана в тая надпревара, въпреки огромното ми огорчение. Делегатите на общото събрание ще решат. Ако другият кандидат спечели, първият, който ще му стисне ръката, ще бъда аз, ще му пожелая много успехи и като член на настоятелството ще му помагам”.

В хода на разговора с медиите д-р Янко Димов уточни, че е член на читалището от около 7-8 години, а на читалищното настоятелство – от 3 години. Впечатлени сме от активността му през последните месеци, докато преди не сме го виждали да присъства на писателски срещи, изложби, кинопродукции в читалище „Д. Войников”, да не говорим за концерти на филхармонията! Той отговори: „Аз съм фен на музиката. Завършил съм музикална паралелка /солфеж и цигулка/ в гимназията. Ходя на концертите в читалището. Бил съм общински съветник от БСП – три пълни мандата и два мандата на половина. Преди седем години лично Корнелия Нинова в Шумен и изключи от партията мен, Максим Иванов и Красимир Костов. Не членувам в никаква политическа партия и няма да го направя втори път. В момента имам лекарски кабинет в ДКЦ, имам участие в частния Медицински център „Свети Иван Рилски”. Защо държа да стана председател? Обещах на голяма група хора. От три години се готвя за този момент. Но не държа на всяка цена…Първото, което ще направя е да назнача портиер. Няма село без кучета! Това не е най-важното, но от това се започва! /за медиите беше шок/. Имам специална програма, която ще споделя на събранието. Освен това ще направим инвентаризация на всички състави и клубове, какви са наемните отношения и т. н.”

Новите членове ще се приемат от общото събрание. Преди шест години е имало пак такова настъпление за членство, но тогава е можело да се плаща членския внос дори в деня на събранието. Тогава политическа сила се опитала да направи „преврат”, припомни Детелина Палазова. Сега обаче ще можело да гласуват само досегашните членове. Те са 169. Предстои да се избере ново настоятелство от 13 члена. Тези, които сега са подали заявления за членство, няма да могат да се изказват и да гласуват. През 2021 г. е направен финансов одит на читалището от НАП и общината за период от 7 години назад. Редно е и сега да се направи финансова проверка, както настояват много читалищни дейци.

Илияна Донева – счетоводител в читалището, съобщи, че него работят 13 души на трудов договор, с работно време от 5 до 8 часа. На граждански договор работят 8 души. Беше важен факт, защото шуменци се чудят: защо има щатен озвучител при 6-7 концерта годишно; защо има 3 библиотекари, от които двама пенсионери; защо с месеци през годината няма културни събития, а афишът се пълни с инициативни кампанийно? Няма млади хора – членове и назначени на щат.

На наше питане от настоятелството припомниха, че Николай Николов е председател на читалище „Д. Войников – 1856” от 2006 г. до 2024 г., т. е. 6 мандата. „Читалището е надпартийна организация, а не място за партийни борби. Виждаме, че тук има много хора от една политическа структура. Натиск от него по линия на една политическа сила е имало при избора на ръководство” – каза Детелина Палазова по повод скандалните общи събрания през последните мандати, когато даже членове  бяха викани в полицията относно протоколите за избор на председател и настоятелство.

Николай Николов е авторитет в своите политически и бизнес среди, но до 1989 г. е работил като първи секретар на ОбС на БСП в Нови пазар и втори секретар на ОК на БКП в Шумен. Затова дълги години определяха читалището като „червен бастион”. Трусовете се отразиха на партията-майка и на членовете й в читалището. Явно е, че битката ще бъде между изключените и редови членове на БСП.

Председателят се избира с повече от половината от гласовете на присъстващите членове, поясниха на пресконференцията. Благата вест ще очакваме на 27 март, сряда, а началото на общото събрание при отворени врати ще бъде в 17,30 часа в концертната зала на читалище „Д. Войников – 1856”. Това е новата сглобка, прогнозират шуменци.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!