BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антикорупционната комисия проверява Горското в Шумен

Бейзат Яхя ръководи заседание на Сдружението на ловците и риболовците „Паламара“. Снимка архив

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна проверка за конфликт на интереси след разследване на „Сега“, от което става ясно, че председателят на управителния съвет на „Североизточно държавно предприятие“ в Шумен е дал голям паричен заем на фирма, която спечели търг за продажба на апетитен имот на териториалното поделение на Горското – ловно стопанство „Паламара“.

В имуществената декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата „Еколес Венец“ ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем. Това е дружеството, което придоби от „Паламара“ парцел от 12 дка , върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв. без ДДС. Решението за провеждане на търг за продажба на въпросния имот обаче е взето от управителния съвет на СИДП-Шумен, в който член е именно Яхя, пише „Сега”.

В разследването на медията се посочва, че има редица съмнения, които витаят около търга за продажбата на големия имот в с. Венец. На първо място, оценителят Симеон Бънков, който е определил първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Бейзат Яхя. И двамата са в управата на сдружението „Ловно-рибарско дружество „Паламара“. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков.

Освен това печелившата фирма „Еколес Венец“ владее въпросния имот от 5 години преди да го купи на търга през май. През 2015 г. тя сключва 10-годишен договор за наем с ловно стопанство „Паламара“ за същия терен със сградите в с. „Венец“. Дружеството също така многократно печели търгове на горското в Шумен за добив на дървесина. Любипитно е още, че „Еколес Венец“ първоначално е регистрирана в жилище в блок на ул. „Кирил и Методий“ в с. Венец, като в същата сграда е регистрирана и фирмата на сина на Яхя – „Ил Бе Са“ ЕООД, пише още „Сега”.

Справка в имуществената декларация на Бейзат Яхя показва още, че и друга фирма, както и физическо лице му дължат солидна сума. Става дума за дружеството „Б-НАС“ ЕООД, което се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. Ловно стопанство „Паламара“ сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, собственост именно на тази фирма. Неотдавна Бейзат Яхя продава на „Б-НАС“ пристройка в същата сграда, която „Паламара“ наема.  Дружеството „Б-НАС“ дължи на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му дължи 107 000 лв., пише в имуществената декларация.

Ловното стопанство „Паламара“ и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Наскоро в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала „Хемус“.

Очевидец твърди, че на 24 и 25 април премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в „Паламара“, където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от „Сега“ дали това отговаря на истината, Борисов отговоря единствено: „Не. Отдавна не ловувам“. От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя, припомня „Сега”.

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство „Паламара“.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!