BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой лъже хората в Мътница? Вода няма, пари няма, проект няма, а кметът и ВиК си прехвърлят топката

Жители на квартал Мътница се опитаха да получат отговори от общината. Никой не ги прие, защото кметът бил в командировка. Даже часовете за приемния му ден в края на месеца били свършили, така че хората трябва да се запишат за октомври, за да чуят отговорите на кмета. Снимки Радиан.бг

Само ден след бодряшките уверения на шуменския кмет Любомир Христов, че проблемът с водата на квартал Мътница е решен и е въпрос на 5-7 дни да започнат строителните работи, обещанията се спукаха като балон. Днес от ВиК – Шумен обявиха, че прословутите 370 000 лв., за които кметът се похвали, че лично е осигурил с „бягане и тичане“, изобщо не са пристигнали по сметките на дружеството. Макар че вчера градоначалникът твърдеше пред съветниците и пред хората от Мътница, че парите вече са във ВиК.  

И това не е всичко. По-сериозна, според водното дружество, е липсата на работен проект за възстановяването на сондаж номер 5 в Мътница. Този проект трябва да бъде изработен от община Шумен, твърдят от ВиК и са категорични: без работен проект няма да има пари, няма да има и вода. Така че топката е в кметството, ние чакаме да ни дадат проекта, казват от водното дружество днес.

Вчера кметът Христов твърдеше точно обратното пред сесията и пред протестиращите жители на квартала: общината си е свършила работата, градоначалникът е осигурил парите, сега всичко е в ръцете на ВиК – Шумен.

Нищо подобно, репликират днес от водния оператор. Именно кметската администрация трябва да подготви работния проект, тъй като водопреносната мрежа е собственост на общината. И когато този проект бъде предаден във ВиК – Шумен, започват да текат нови срокове за съгласуването му.  Така че реалните строителни работи по възстановяването на сондажа могат да започнат най-рано в края на октомври, и то при най-добро стечение на обстоятелствата и ако проектът бъде подаден още днес, казват от ВиК.  А пък водата може да потече в чешмите на хората около Коледа, евентуално.   

Но дали община Шумен е готова с работния проект, е въпрос без отговор. След вчерашната командировка на управителката на ВиК Жанета Панайотова, днес се оказа, че и кметът Любомир Христов е в командировка. Заедно със заместничката си Росица Антонова, така че нямало кой от общината да отговаря на въпросите на хората от Мътница.  Поне такова обяснение получиха гневните жители на квартала, които днес се лутаха от институция в институция, за да разберат какво все пак се случва с водата им. 

Главният специалист Цветанка Милкова /вляво/, Мария Щерева и Евгения Петрова чакат резултатите от разговорите във ВиК

   Хората от Мътница с гняв: На никой не му дреме за нас!

На никой не му дреме за нас! С тези думи си тръгнаха хората от Мътница след днешните осъществени и провалени срещи.  Тази сутрин шестима жители на квартала започнаха деня пред ВиК – Шумен в опит да получат конкретни отговори на най-важните въпроси: кога ще започне ремонтът на каптаж № 5 и кога ще има вода по чешмите?  

След като от пет месеца са без вода и напразно се въртят между институциите, хората от Мътница основателно са подозрителни към всякакви обещания. Затова и не приеха с лека ръка уверенията на кмета Любомир Христов на вчерашната сесия, а решили да проверят и във ВиК.  „Вчера след сесията дойдохме тук, случайно срещнахме главния инженер и попитахме дали парите /370 000 лв./ са преведени във ВиК.  Той направо ни отговори: Не!“,  обясняват днес жителите на квартала. Затова те отправили писмени въпроси към водното дружество и тази сутрин получили отговор, но пак без конкретни срокове. Малко по-късно 6 души от Мътница бяха пред вратите на ВиК. Тъй като управителката Жанета Панайотова продължава да отсъства, тя прати делегацията от квартала при инж. Манева.

„Няма да стане скоро“ – това бяха първите думи на Николай Жечев, Валентин Пантев и Валерия Иванова, които разговаряха дълго с инж. Манева за проблема с водата. „Обясниха ни, че общината трябва да сключи договор с фирма и да направи работен проект за възстановяването на сондажа. След като проектът е готов, ще се предаде във ВиК за съгласуване и едва след това дружеството ще сключи договор с фирма- изпълнител“, казва Николай Жечев.

От ВиК обяснили, че не са наясно дали общината е поръчала работния  проект и на какъв етап е подготовката му. „Казаха, че чакат проекта от общината, затова не могат да ни дадат конкретни срокове. Но в най-добрия случай някаква работа по сондажа може да започне едва в края на октомври“, възмущават се хората от квартала. Казват, че нищо не разбрали и за прословутите 370 000 лв. „Обещани са, но кога ще дойдат, не разбрахме. Иначе парите ги няма реално тук“, обяснява Валентин Панчев. А съгражданинът му Николай Жечев вече е изгубил търпение: „Вчера кметът ни прати тук, сега от ВиК ни пращат при кмета. На кого да вярваме!“, ядосва се мъжът и риторично пита: Докога ще ни прехвърлят между институциите?

„Казах им, че този проект трябваше да бъде готов още преди месеци, защото ние от май стоим без вода. Обаче те не били сигурни откъде ще дойдат парите, за всичко трябвали пари. Работният проект струвал 29 000 лв., те не можели да го почнат без пари. Те явно са чакали да дойдат тези 370 000 лв. и сега тепърва ще почнат да го правят /проекта, б.р./, обаче парите ги няма“, пресъздава обясненията Жечев. И допълва: Никакви срокове не могат да ни кажат от ВиК, единственото по-конкретно е края на октомври, евентуално. Областният управител още при предната среща ни каза: чакайте вода към Коледа, и май ще се окаже най-близко до истината, коментират хората от квартала.

Те вече са готови да обявят гражданско неподчинение, но се съмняват, че ще има резултат. „От три месеца пишем жалби до всички инстанции в държавата, от един месец протестираме всяка вечер, и нищо! Никой не се е забързал да ни пусне водата, на никой не му дреме за нас“, възмущава се Николай.

Николай Жечев и Валерия Иванова излизат от срещата във ВиК

В общината – само до портала

След разговора във ВиК, хората от квартала решиха отново да се срещнат с кмета Христов. Но стигнаха само до портала на общината.  Информирана за делегацията, секретарката на кмета съобщи, че той е в командировка. С него била и заместничката му Росица Антонова, така че нямало кой да приеме бедстващите хора.

Жителите на Мътница се опитаха да се запишат за приемния час на кмета в края на септември, но се оказа, че и тази пътека е затворена. Отново по телефона им обясниха, че графикът за срещи за септември е запълнен и трябва да чакат час за октомври. Евентуално.   „Ние сме в бедствено положение, а няма кой да ни приеме от цялата община. Явно като чуят Мътница, всички са в командировка“, недоволстват жителите на квартала.

Тази вечер те ще се съберат на общо събрание, за да решат какво да правят. „Вече не се издържа, пети месец сме без вода, да дойдат от общината и ВиК да стоят мръсни и непрани“, ядосват се хората от квартала. Сега водата там се пуска веднъж на 4-5 дни, и то само за час. При това не стига до високите части.  А в най-високата зона 5-6 къщи нямат капка вода от 7 месеца.

„Както ние имаме срок да си платим сметките към ВиК, така и те трябва да ни кажат срок, в който ще ни пуснат водата“, настоява Евгения Петрова, една от най-активните гражданки от Мътница. И допълва: Сега целият квартал ни чака да им дадем отговор кога ще имаме вода…

Как парите за ремонта набъбнаха двойно?

За изминалите 5 месеца най-видимият резултат е почти двойното набъбване на парите, необходими за възстановяването на сондажа.  През юли строителството се изчислява на 202 000 лв. с ДДС. Това е първото официално остойностяване на обекта, посочено от ВиК – Шумен в отговор на жалбите от квартала.  Посочени са и конкретните дейности: възстановяване на водопроводи и на електропровод, доставка и монтаж на оборудване. Всички 202 000 лв. към 21 юли.

Оттогава сумата полека започва да набъбва и през август вече се говореше, че обектът ще струва 250 000 лв. През септември цената му изведнъж скочи на 350 000 лв. и в крайна сметка се закова на 370 000 лв. Коя от описаните дейности поскъпна двойно, така и не се разбра. А в началото на лятото, като почнаха да проверяват сондажа, работниците говореха, че ще струва 100-120 хиляди, казват жителите на квартала.  „Няма да се учудя, ако до края строителството не стане милион“, казва ядосана жена от Мътница.        

„Почнаха да ни заплашват“

През последните дни някой се опитва да плаши протестиращите, казват хората от делегацията. „Звънят им и ги заплашват един по един, че ще си загубят работата“, твърди Жени Петрова. Тя не посочва конкретни имена, за да не създаде проблеми на съгражданите си, но казва, че вече 4-5 човека са били обект на атаки.

Явно има силен натиск да се заглуши случаят и нашите протести, убедени са хората от Мътница. И дават пример с неглижирането на проблема. „От 11 юни подаваме жалби до общината, до ВиК, до областния управител, до МРРБ, до националния омбудсман. И до този момент абсолютно нищо не се случи, а проблемът можеше да бъде решен за месец. Явно наистина в тази държава нещата се правят, само ако Бойко Борисов“, недоволстват хората от квартала.

Те са озадачени и от медиите. „Организирахме пресконференция в БТА, за да можем да получим отразяване и гласност на проблемите ни, които продължаваха да бъдат неглижирани. На тази пресконференция нямаше представители на национални медии, а само на местни, и проблемът ни продължава да се отразява лаконично и предпазливо. Общото чувство, което витае сред нас, е за внушаване на страх и опити за натиск с мъгляви заплахи да не се шуми много, че ще има последствия – като още по-голямо забавяне на решението на нашия проблем или заплахи за работни места“, коментират с отчаяние хората от Мътница.

А те искат само вода…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!