BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честваме 24 май – Денят на българската просвета и култура

На 24 май честваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, и отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий, създали на българската азбука.

Заради извънредната обстановка, тази година националният празник ще премине без  традиционните ученически шествия и тържества, и ще се чества с концерти на открито, отворени музейни експозиции и множество онлайн събития, организирани от културните институции.  Празнични програми са подготвили и телевизиите.

Първите известни свидетелства за отбелязването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.  Като ден на просветата, празникът се организира за първи път в Пловдив през 1851 г., когато по инициатива на Найден Геров в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се провежда ученическо шествие.  Няколко години по-късно денят на Кирил и Методий започва масово да се чества като празник на българските ученици.  През 1990 г. 24 май е обявен за официален празник на България.

Химнът на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 г. Автор на текста е Стоян Михайловски. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава и музика по него.

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!