BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цветарите в Шумен са заплашени от фалит заради огромните общински наеми в кризата

Цветният пазар е празен от началото на кризата. А наемите вървят…Снимка Радиан.бг

Наемателите на цветния пазар в Шумен са заплашени от фалит заради огромните общински наеми, които са принудени да плащат в кризата с коронавируса.  Докато общините в България масово освобождават бизнеса от наеми и такси за тротоарно право, за да подпомогнат търговците по време на извънредното положение, община Шумен явно няма такова намерение. До този момент кметската администрацията не е предприела никакви видими спасителни мерки за малкия бизнес и самонаетите лица и дребните собственици са оставени буквално да се „пържат в собствен сос“ и да се чудят дали семействата им ще имат препитание следващия месец.

Цветният пазар, както и главният булевард „Славянски“ в Шумен, са пусти от началото на извънредното положение. Шестте павилиона на пазарчето, обикновено обкръжени от клиенти, сега са празна изложбена зала за цветя. „На ден я продадем едно-две букетчета, я не. Повечето вечери се прибирам без стотинка в джоба“, казва един от наемателите на пазара. Хората са отчаяни от новината за продължаването на извънредното положение до 13 май. „Ще фалираме дотогава. Имаме огромни наеми, не можем само тях да платим“, обясняват цветарите, които молят да не цитираме имена /по разбираеми причини, б.р./.

Питам колко наеми плащат на общината. Първо се чудят дали да отговорят и казват уклончиво: „Кой колкото е дал на търга“. После обаче признават, че наемите им стигат до 1000 лв. на месец. За стандартните павилиончета от 9 квадрата! „Че това е по-скъпо, отколкото във Варна“, пресмятам с изненада.  Хората се съгласяват, вдигат рамене и обясняват: Някои от нашите колеги се изнесоха към Варна.  Никой от кметската администрация досега не е отишъл при тях да ги пита как оцеляват в кризата, става ясно от следващите ми въпроси. Иначе хората са добре информирани какво става в останалите общини и дават пример как другите кметове и общински съветници са взели спешни решения да помогнат на местния бизнес.

Значително по-малки общини от Шумен, с далеч по-ограничени финансови възможности, освобождават дребните търговци от наеми и тротоарни такси в периода на извънредното положение. Така местната власт се опитва да помогне на семейния бизнес да оцелее.

Такова решение взеха общинските съветници в Каспичан на сесия на 1 април. Община Каспичан освободи физическите и юридическите лица от заплащане на такси за ползване на тротоари, площади, улични платна. Общината освободи от наем и наемателите на общински обекти за търговска дейност.

Такова предложение направи и кметът на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че ще освободи наемателите на общински терени заради огромните загуба на бизнеса. При това предложението на Фандъкова е общинските наеми и такси да се опростят със задна дата от обявяването на извънредното положение на 13 март. И общината предприема тези мерки в подкрепа на бизнеса, въпреки че самият общински бюджет понесе големи загуби – в София още от началото на извънредното положение бяха премахнати „синята“ и „зелената“ зона, например, които носеха милиони на общината.

На 1 април с решение на общински съвет в Горна Оряховица освободиха от наеми бизнеса, който ползва общински имоти – общо 15 ресторантьори и търговци. „В момента хората не работят и нямат никакви приходи. Те ще бъдат освободени за целия период на кризисната ситуация от наеми“, обясни кметът Добромир Добрев и поясни, че се обсъжда и вариантът бизнесът да бъде подпомогнат и с разсрочване на дължимите местни данъци.

В Златоград съветниците проведоха извънредно заседание, за да приемат пакет от мерки за спасяване на бизнеса, включващ освобождаването от наеми и такси.

В Троян това решение е взето от кмета. Такива мерки са приети в Димитровград, Видин, Враца

Само в Шумен засега нито общинският съвет, нито кметът на града не са обявили спасителен икономически пакет за бизнеса. Местният парламент изобщо не заседава от началото на кризата.

Потърсени за коментар, част от съветниците заявиха, че имат намерение да предложат спасителни мерки още на първата свикана сесия на местния парламент. „Смятаме да поискаме отмяна на общинските наеми и на таксите за тротоарно право със задна дата, за времето на извънредното положение“, каза лидерът на БСП Веселин Пенчев.

Веселин Пенчев

Той обясни, че експертите на партията подготвят още мерки да подпомагане на дребния и семейния бизнес и на гражданите на Шумен.

Общинският съветник Добромир Драев също настоява да се вземат мерки в подкрепа на бизнеса.

Добромир Драев

„Спешно трябва да се предприемат икономически мерки – конкретни, точни, които да действат със задна дата от началото на извънредното положение. И сред тях задължително трябва да фигурира освобождаване от общински наеми и тротоарни такси“, заяви Драев.

А защо нашият кмет не прави нищо да ни помогне!, възмущават се цветарите. Обяснявам им, че той обмисля да ги освободи от лихвите за дължимите наеми – поне такова изявление беше цитирано в местни медии. „Ами да му дам 2 лева, да си платя лихвите“, иронично коментира наемател. А иначе всички са повече от сериозни – два-три месеца без приходи и с по хиляда лева наеми на месец, и са приключили. „Шест семейства оставаме на улицата“, обобщават дребните търговци. И се надяват поне държавата да предприеме някакви спасителни мерки, след като местната власт засега не прави нищо в тяхна подкрепа…

Дияна Желязкова  

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!