BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Иванов пита премиера за новия хотел на Валентин Златев и неплатените данъци на Лукойл

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да предостави на обществеността ревизионните актове на рафинерията „Лукойл“. Това той направи в изявление на живо пред сградата на новопостроения хотел „Хаят“ в София.

Петзвездният „Хаят“ е построен на мястото на някогашния „Сердика“ от дружеството „Тера тур сервиз“, което управлява хотелиерския бизнес на семейството на председателя на контролния съвет на „Лукойл – България“ и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев, припомня Дневник.

Христо Иванов постави въпроса за връзката между финансирането на новия хотел и това дали „Лукойл“ са плащали всички данъци за внос на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции.  Лидерът на „Да, България“ припомни, че НАП е осъдена на две инстанции да предостави информация за ревизионните актове на „Лукойл“, но не е изпълнила съдебните решения.  Писмата на Иванов по този повод до бившия финансов министър Владислав Горанов и до премиера Бойко Борисов също останаха без резултат.  Според Иванов от ревизионните актове ще се изясни има ли данни за неплащане на данъци за около 1 млрд. лв.

„Искам, за да няма изненадани, да заявя, че следващия път, в който ми се наложи след откриването на хотела да задам тези въпроси, ще го направя на руски и на английски. Така че бъдещите гости на хотела – несъмнено инвеститори, несъмнено европейски чиновници и политици, да могат да се запознаят с този интересен контекст в София. А също така с него да могат да се запознаят и може би бившите колеги на Валентин Василиевич“, заяви в изявлението си Христо Иванов, правейки връзка с изтеклия анонимен запис на разговор между премиера Борисов и събеседник, когото той нарича „Валентин Василич“ (бащиното име на Златев е Василев). В записа Борисов казва, че дочул, че Василич подкрепял лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев, напомня Дневник.  

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!