BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от Търговище представиха България на Евроскола

Младшите посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище участваха на втората онлайн сесия на Евроскола за годината. Училището за втори път се класира, след като спечели награда от Бюрото на Европейския парламент в България по програмата „Училище посланик на Европейския парламент“.

Близо 2900 ученици от 86 гимназии в цяла Европа участваха в сесията. Те обсъждаха въпроси, свързани с укрепването на солидарността на ЕС във време на извънредно положение.

За последствията от коронавирусната пандемия и за това колко е важна солидарността по време на извънредни ситуации говори заместник-председателят на Европейския парламент, Катерина Барли. Младите хора имаха възможност да задават въпроси към нея чрез интернет платформата Slido.

Как да се подготвим за света след Ковид? Трябва ли да се ангажираме повече? Как ЕС гарантира правата на хората в неравностойно положение по време на пандемията? Това бяха основните въпроси на младшите посланици от Търговище.

От отговорите стана ясно, че именно по време на пандемията, страните членки са осъзнали, че се нуждаят от повече координация помежду си. Нивото на развитие на ЕС не е едно и също в области като здравеопазване, корупция, миграция и др. Ключова роля в решаването на тези проблеми имат специалистите, но особено важно е да се чува и мнението на младите хора.

Президентът на Европейския парламент, Дейвид Сасоли поздрави участниците и изрази удовлетворение от това, че младите жители на Европа участват в такива програми и се ангажират със значими политически и глобални теми и проблеми. Той ги призова да се запознаят с Лисабонския договор и да обърнат специално внимание на предстоящата Конференция за бъдещето на Европа, която ще се състои през май. Според него това е пълноценна възможност за европейските граждани, включително и за българите, да участват в една дискусия за нашето общо бъдеще.

В края на сесията, към екипа на Първо СУ се присъедини и директорът на училището Севдалина Зафирова. Тя сподели впечатленията си от представянето на учениците.

„Видях как тези млади хора напълно адекватно поставят сериозните въпроси, на база на трезвите си преценки. Изключително радостна съм за поредното ни представяне на този европейски форум и по всичко личи, че и обучението по европейско гражданско образование в нашето училище е на високо ниво.” – каза Зафирова и поздрави младшите посланици за отличното представяне.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!