BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасителят Петър: Добротата няма етнос и възраст

„Да спасиш човешки живот не е геройство, това е човещина“, казва спасителят Петър Бонев. 25-годишният мъж най-напред спаси от смърт 21-годишната Виктория във влака от Пловдив за Варна, а след това загаси пожар в стая на апартамент в Пазарджик и спаси семейство с малко дете.

Младият човек, който вече получи доста награди за доброто, което е сторил, не се чувства герой. „Човещината няма етнос, няма образование, няма пол, няма възраст“, категоричен е той. Казва, че и при двата случая не се е замислял за собствената си безопасност, искал е само да помогне, да стори добро. Макар че е учил само до осми клас, Петър има вродено чувство за справедливост
и знае, че трябва да живее с доброто.

Не е претенциозен, работи каквото може, за да осигури по-добър живот на семейството си. Бил е доста години в чужбина, работил е какво ли не, сега отново се кани да отиде да бере грозде във Франция, та дано събере пари да дострои къщата си в родното Церово

Мечтата му е да се настани там със съпругата Божидарка и малката Габриела, разбра ТРГ.

С Божидарка се запознали в Италия. Тя пристигнала там да работи заедно с майка си и баща си, а той им бил нещо като началник. Красавицата веднага привлякла вниманието му. Започнали да се срещат, но се наложило той да замине на работа в Гърция. После и тя дошла на остров Закинтос, и станали семейство. Преди година и половина се родила малката Габриела, която Петър обожава.

На 24 ноември т. г. семейството се връщало от гостуване при роднини. Качили се на нощния влак от Пловдив за Варна. Малката не искала да заспи и той я разхождал по коридора. Видял, че Виктория е легнала на седалката в купето и му направило впечатление, че нападателят – 19-годишният Пламен Ч. от Пловдив, непрекъснато гледал втренчено момичето.

По-късно, след срещата си с ранената Виктория в старозагорската болница, разбрал, че Пламен няколко пъти се опитвал да я заговори, искал да станат приятели. Тя отхвърлила мераците му, извадила ножа и го сложила пред себе си. Когато станала да излезе от купето, Пламен взел ножа и се нахвърлил върху нея. Тогава момичето започнало да вика за помощ.

Първа чула виковете съпругата на Петър, а той веднага се втурнал към купето. Нахълтал вътре и видял, че младежът е легнал върху Виктория и я мушка с джобно ножче. Ритнал го и успял да избие ножа от ръцете му. Тогава той се измъкнал от купето и хукнал по коридора. После скочил от влака, който намалявал скоростта, за да спре на гарата в Стара Загора. Петър го последвал и успял да го събори на земята. Нападателят обаче се отскубнал и отново хукнал, Петър го настигнал, натиснал го на земята и изчакал да дойде полиция. После се върнал да помогне на ранената жена във влака. По-късно стана ясно, че нападателят Пламен е настанен в психиатрична болница.

Виктория пък, която била пианистка и певица, претърпя операции и сега ще трябва дълго да се възстановява.

Петър се е срещнал с нея в болницата. Тя му благодарила и казала, че ако той не се е намесил толкова бързо, нападателят вече насочвал ножа към врата й, за да я заколи. Майката на момичето пък го нарича „спасителят от влака“ и не пропуска да му благодари за стореното.

Следващата човешка постъпка на Петър е на 1 декември.

„Бяхме си на село и отскочихме до Пазарджик. Карам си аз колата, търсим пицария. Гледам от един апартамент на първия етаж излиза огън и дим“, разказва младежът. Имало спрели две коли, но хората от тях само гледали и викали „Пожар“. Петър накарал зет си да го повдигне и през терасата успял да влезе в стаята, където горяла микровълнова печка, а наблизо имало и газова бутилка

Успял да загаси огъня. В апартамента имало семейство с малко дете, които въобще не разбрали, че кухнята им гори. После дошла пожарната. Петър не знае кои са хората, които е спасил. Тръгнал си веднага след случката. „Важното е, че помогнах да не стане по-голяма беля“, казва добротворецът.

За спасяването на Виктория Петър Бонев получи награда от Община Стара Загора. Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности, му връчи грамота за проявена гражданска доблест и отговорност и знак на благодарност от Община Стара Загора. Младият мъж получи и 2000 лв. парична награда от фирма „Ел контрол“ за проявен героизъм и бърза реакция за спасяване на човешки живот.

Кметът на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров пък му връчи почетен плакет, грамота и парична награда. Малката Габриела също получи подарък плюшена играчка В знак на уважение към достойната му постъпка, Таня Чиширова, кмет на родното му село Церово, също го награди с грамота, имаше и подарък за младото семейство.

Общинските съветници от Местна коалиция Съюз на свободните демократи – БЗНС събраха лични средства за момчето, а малчуганите от детската градина в с. Боримечково му изпратиха рисунки.

За Петър обаче най-добрата новина е, че кметът на Лесичово е обещал помощ за дострояване на къщата му в Церово. Мисли да се установи трайно там и да започне работа. И отново повтаря, че иска да осигури по-добър живот за семейството си и особено за малката Габриела, която обожава.

И продължава да твърди, че това неговото не е героизъм, а човешко отношение.

„Добротата е език, който глухите могат да чуят, а слепите – да видят“, казва Марк Твен. А Петър говори добре на този език!

Източник: кмета

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!