BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Светият Синод: Светата Църква на всяка света Литургия се моли за управляващите и народа

В отговор на писмо на ПП ГЕРБ, вх. № 180/29.03.2021 г., Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия заявява следното:

Светата Църква, ръководейки се от повелята на Самия Господ Иисус Христос: „отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Мат. 22:21), винаги се е отнасяла към Българската държава с подобаващото уважение, като е съдействала според силите си за укрепване на нейния институционален авторитет, за защита на нашата културна и национална идентичност в условията на глобализация и на различни опити за разбиване на православните ни ценности и вяра.

На всяка света Литургия тя се моли за управляващите, за христоименитото наше войнство, за целия благочестив и христолюбив наш народ. Църквата винаги се моли „да бъдат всички едно“ (Йоан. 17:21). Това се посочва в отговор на Св. Синод на БПЦ-БП във връзка с постъпило писмо, относно публични прояви на архим. Дионисий.

„По поставения от Вас въпрос можем да отговорим следното: От 2017 година по решение на Св. Синод на БПЦ – БП, прот. № 5/17.02.2017 г., пълен състав, на архимандрит Дионисий (Мишев) е наложена забрана за извършване на богослужение (запрещение за свещенослужение – „аргос“) и е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени от него тежки църковно-канонични провинения (вкл. кощунствено отношение към светото Причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на Църквата и др.).

Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи. На няколко пъти Св. Синод публикува в своя официален сайт съобщения, чрез които се разграничава от политическите позиции на въпросния клирик.

Така в съобщение на Св. Синод от 16.02.2021 г. се казва следното: „Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“ (https://bg-patriarshia.bg/news/353712).

Във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред.

Със съжаление трябва да отбележим, че поведението на въпросния клирик е в пълно противоречие с високото звание на православния свещенослужител, който „не бива да влиза в крамоли, но да бъде към всички кротък, поучлив и търпелив“ (2 Тим. 2:24), т.е. трябва да бъде пример на любов и миротворство. Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е преди всичко чин на покаяние и послушание, които той доброволно и съзнателно е приел като свой житейски избор и обет пред Бога и светата Църква.

В дните на Светата и Велика Четиридесетница – време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение.“, се допълва в отговора на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Източник: Евроком

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!