BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само половината от учредителите дойдоха на официалното създаване на сдружение „Обединени за Шумен“

Само половината от инициаторите на широко рекламираното „Гражданско сдружение „Обединени за Шумен“ дойдоха на днешното учредително събрание. В оповестения вчера списък на учредители присъстваха 30 имена, но днес в залата имаше едва 15 души.     

Повечето от отсъстващите имали уважителни причини и не са се отказали от инициативата, съобщиха организаторите. Журналист от Радио Шумен обаче посочи, че още вчера 9 човека от списъка са заявили, че не са давали съгласие да бъдат включвани в подобен формат.

„Някои хора се уплашиха от шума, който се вдигна покрай сдружението, на други е бил оказан натиск“, коментираха основният инициатор за създаване на сдружението Николай Калев и журналистката Красимира Петкова, която е неофициален говорител на новата организация. 

На днешното учредително събрание, което беше открито за журналисти, така и не се разбра какво точно ще представлява сдружението и защо се създава в навечерието на местните избори, а не примерно, преди 2 години.     

Според изпратената до медиите покана, основната цел на сдружението ще бъде да извършва „граждански контрол на местната власт“ и да подпомага развитието на града и района в икономически, просветен, здравен ,туристически и културен аспект. Днес целта беше коригирана и фразата „контрол на местната власт“ беше премахната, защото създавала грешно впечатление

„Това ще бъде обществен съвет от група съмишленици, които ще се борят за важни каузи за Шумен“, каза Николай Калев, а Красимира Петкова подчерта, че сдружението не е политически проект и няма да има партиен характер.

Сред учредителите му обаче присъстват ярки партийци от различни формации, които не крият амбициите си да се кандидатират за общинския съвет на предстоящите местни избори. Именно това създава съмнения, че т.нар. гражданско сдружение ще бъде използвано за предизборен пиар и на практика ще се превърне в инициативен комитет в полза на нечия кандидатура.   

Част от присъстващите учредители изобщо не харесаха въпросите за евентуална предизборна употреба на сдружението, а някои дори се нахвърлиха срещу журналистите с обвинения, че „пишели глупости“ и „създавали интриги“. Та общо взето гражданското сдружение тръгна с фал старт в отношенията си с медиите

Сдружението няма да бъде регистрирано в съда, няма да събира членски внос и ще бъде на доброволен принцип, отворено за всички, които искат да се включат в него, заявиха организаторите. По този повод един от учредителите изказа опасения, че то ще се превърне в „седянка“ и в „празна говорилня“. Но тези опасения бяха изказани на четири очи, разбира се.

Сред учредителите в залата бяха известни шуменци като д-р Петко Загорчев, Бисерка Йовчева, Светлозар Дамянов, бившият областен управител и доскоро неофициален шеф на предизборния щаб на ПП Владимир Йолов, адвокат Генчо Гатев, Данко Добрев и др. За председател на сдружението беше избран арх. Валери Колев

Арх. Валери Колев беше избран за председател на сдружението

На официалното учредяване не дойдоха “икономическите остриета“ на инициативата Николай Тончев /Индустриален парк/, Весо Василев /собственик на ВИАС/, Димо Димов /Автомагистрали Черно море/. Те обаче твърдо подкрепят инициативата, подчертаха организаторите

Какви въпроси останаха без отговор – очаквайте още по темата

Дияна Желязкова

The post Само половината от учредителите дойдоха на официалното създаване на сдружение „Обединени за Шумен“ appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!