BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разхлабват мерките, учениците се връщат в класните стаи от понеделник

До края на деня ще бъде издадена заповед за разхлабване на противоепидемичните мерки, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния седмичен брифинг.  Засега се предвижда да се отворят големите нехранителни магазини при ограничения за брой хора на квадратен метър.

От понеделник в училищата се връщат децата от първи до четвърти клас, заедно с учениците от седми, осми и десети клас, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.  След това горните класове отново ще се въртят по графика отпреди 22 март. Това означава, че малките ученици от 1-4 клас се връщат за постоянно в клас, а при по-големите ученици от 5-12 клас ще има редуване на 3 класа, или около 40% от учениците в дадено училище, на всеки две седмици.

В университетите на този етап ще се възстановят практическите занятия. Все още не е решено дали да се отворят езиковите центрове или да се изчака още една седмица при тях.

Разхлабването на мерките проф. Ангелов обясни със задържане и спад на заразата. „Отчитаме първи крачки от края на третата вълна“, обяви здравният министър. Той заяви, че дневната заболеваемост е 680.5 на 100 000 души, а хоспитализациите намаляват и при неусложнените случаи, и при интензивното лечение.

На практика това, което очаквахме да се случи – задържане и спад, е налице, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България е на девето място по заболеваемост, но на второ място по смъртност след Унгария.

Шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обаче предупреди, че тенденциите на подобрение на ситуацията са изключително крехки.  Все още не сме достигнали нивата на най-високата точка от ноември, заяви Мутафчийски. Той посочи, че тези данни връщат ситуацията отпреди две седмици, което означава, че платото е прехвърлено, но спадът в заболеваемостта е само със 7%. Проф. Мутафчейски допълни, че връхната точка при смъртността не е достигната и в момента тя е 23.3 на 100 хил. души при 27.7 на 100 хил. през декември.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!