BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Променящото се общество е тема на новия театрален сезон

Новият директор на драматичния театър в Търговище, Владимир Петков даде първата си пресконференция, в която сподели визията си за развитието на културната институция, както и програмата за предстоящите театрални сезони.

Темата за тази есен е „Променящото се общество”.

Според Владимир Петков в България, както и по света, стават много динамични социално-политически промени и театърът не бива да стои встрани, като наблюдател. „Изискал съм от режисьорите да правят пиеси по тази тема.  Жанровете могат да са различни, но да не се създават повърхностни комедии, които публиката забравя още на петата минута след напускане на залата.

„Мисията на театъра е да повдига духовното равнище на нацията и да образова” – сподели директорът. Той допълни, че през новия сезон предстои да излязат пет пиеси, които гравитират около темата за променящото се общество.

„Това, което в момента поставям като режисьор, е на един много добър руски драматург – Валентин Красногоров и носи стряскащото заглавие „Хайде да правим секс” – каза директорът. Той обясни, че въпреки заглавието, което подвежда към лековатост, пиесата е дълбока, води до вглеждане в себе си и до това какво сме загубили като човешки качества.

Друго заглавие, което ще провокира зрителите към размисъл, е „Грозният” от Мариус Фон Майенбург. Върху нея ще работи Денислав Янев. „Една доста силна социална сатира за това как глобалното общество се опитва да унифицира хората, да ги направи еднакви” – сподели Петков и допълни, че пиесата е имала голям успех на различни европейски сцени.

Третото заглавие, което ще привлече търговищката публика, разказва за трима души, преминали през често срещани в съвременното училище проблеми. „School feed cool“ показва как всеки от персонажите се е развил през годините. Зрителят ще види три съдби, повлияни по различен начин от едни и същи събития в миналото. Режисьор е Александър Беровски.

Следващият проект е на режисьора Надя Асенова, която публиката в Търговище добре познава. Постановката е по разкази на Хайтов и се казва „Когато светът си събуваше потурите”. Тя е за едно поотминало време, сто години назад, когато светът, също като сега, се е променял динамично. Обаче като гледаме какво е ставало тогава и го сравним с настоящето, можем да се запитаме дали обществото е променило манталитета си.

Четвъртото заглавие, което ще влезе в афиша на театъра към края на сезона, е на талантливия режисьор Николай Гундеров. Той ще постави чешката пиеса „Свърхчовек” от Иржи Янку и Петер Своитка. Тя показва едно риалити шоу, в което се разкриват различни характери и амбиции.

Владимир Петков разказа накратко и какви ще бъдат водещите теми през следващите години. Вторият сезон от мандата му ще премине под темата Семейство и по-точно как промените в обществото се отразяват върху семейството. Акцентът през третата година ще бъде Земята. Четвъртата година ще мине под знака на Духа.

Четири основни програми ще съпътстват всеки творчески сезон на театъра.

Първата носи името „Кои сме ние” и в нея ще се представят пиеси за възрастни. Другата е озаглавена „Тези след нас” и в афиша ще влизат пиеси за ученици. „С програмата „Завръщане у дома” ще давам форум на творци, които работят в чужбина” – обясни Петков. Той даде пример с Николай Гундеров, който работи в Чехия и Петър Батаклиев, който от много години работи в Канада. Последната програма ще даде поле за изява на млади творци – актьори, режисьори, сценографи, драматурзи.

„Разбирам, че тези идеи и програми крият много рискове, но ако останем само в удобното и очакваното, ще бъдем скучни сами на себе си” – сподели Владимир Петков.

От гледна точка на финансите и икономическото положение на театъра

директорът каза, че търговищката драма е сред отличниците на Министерството и има много добри постъпления през миналата година. Петков намекна и за ремонта на сградата, който се чака дълго време и все още датата, на която ще стартира е неясна, заради временното правителство, което избягва да прави разходи от такъв тип. Все пак със собствени средства ще се направи ремонт на най-належащото – капандурата над сцената, която тече. Ще се търси помощ и от местната администрация за ремонт на общинските квартири, в които са настанени актьори.

Владимир Петков уточни, че работата му като директор ще се подпомага от Художествен съвет от членове на театъра,  които ще дава своята преценка за излизащите нови представления и за гостуващите такива.

„Искаме всичко, което се появява на тази сцена да има някаква стойност, да не допускаме халтури, които да разочароват публиката в Търговище. С всяко представление трябва да воюваме за нашите зрители! Ако не можем да доведем нови, поне да не губим тези, които имат навика и обичат театъра“ – завърши Петков.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!