BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата прекрати разследването за катастрофата на Караянчева край Шумен

Кадър Нова телевизия

Прокуратурата е прекратила разследването за автомобилната катастрофа с Цвета Караянчева край Шумен по искане на самата Караянчева в качеството й на пострадало лице. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Шумен Орлин Куздов.

Председателят на Народното събрание Караянчева катастроф ира на 15 септември 2019 г. край Хитрино, пътувайки с кортеж от Силистра към Шумен.  Съобщението на МВР за инцидента беше, че „колата на Караянчева е ударена от 31–годишна водачка на лек автомобил Ауди, която на ляв завой навлязла в опесъчен участък, загубила контрол над колата и се ударила в насрещно движещия се Мерцедес на НСО“.

След инцидента Караянчева беше откарана в МБАЛ – Шумен със счупена ключица и по-късно беше транспортирана с хеликоптер в софийска болница.

Направените проби на шофьорите на двете коли за алкохол бяха отрицателни, съобщиха от полицията след катастрофата.  По случая Районната прокуратура в Шумен образува досъдебно производство срещу 31-годишната водачка на Ауди-то за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда.

На въпрос докъде е стигнало разследването година по-късно, говорителят на Окръжната прокуратура направи справка и съобщи: „Делото е прекратено поради това, че г-жа Караянчева е изразила желание да не се наказва виновния. Има такава възможност по 343, ал. 2 от НК – „Наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това“.

Орлин Куздов подчерта, че законът дава възможност за прекратяване на производството в такива случаи, когато има само телесна повреда или материални щети. „Има такава възможност в материалния закон, тъй като пострадалият може да заяви, че не желае деецът да бъде наказан. А след като няма наказание, няма и престъпление“, каза говорителят на Окръжна прокуратура.  „Караянчева е изразила такова желание, записано е нейното изявление, че желае разследването да бъде прекратено“, допълни Куздов.

Тъй като след инцидента имаше доста подозрения и съмнения, че се прикрива евентуална вина на НСО и че има неясни обстоятелства около катастрофата, зададохме следните въпроси към Апелативната прокуратура във Варна: дали е било повдигнато обвинение на 31-годишната водачка, срещу която се е водило производство?, как е било установено, че тя е виновна за инцидента, а не шофьорът от НСО?, какви експертизи са правени, за да се докаже това?, с каква скорост се е движил кортежът на Караянчева и с каква другият автомобил?, какво оневинява кортежа на НСО?

Ето и отговорите, които получихме от прокуратурата:

Срещу 31-годишната водачка на лекия автомобил Ауди е било повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 1, буква „б“ от НК за причинена тежка/средна телесна повреда. Това обвинение предвижда лишаване от свобода до 4 години за тежка телесна повреда и до 3 години или пробация за средна телесна повреда.

Вината на 31-годишната шофьорка е установена с комплексна автотехническа експертиза, назначена от прокуратурата по досъдебното производство и свидетелски показания на очевидци.

По делото са били изготвени комплексна автотехническа експертиза и две съдебномедицински експертизи – едната на пострадалата Караянчева, втората на служителя на НСО, който е бил с лека телесна повреда.

Не получихме отговор на въпроса за скоростта на двата автомобила, тъй като прокурорката по случая в момента не била в кабинета си и не можела да си ги спомни наизуст, заявиха от АП, но посочиха, че тези данни фигурират в делото.

На въпроса какво оневинява кортежа на НСО, от прокуратурата заявиха, че това е установено с комплексната автотехническа експертиза и свидетелските показания. Тук няма оневиняване, тук се търси вина. Безспорно е било установено, че другият автомобил е бил виновен“, каза от АП.

31-годишната водачка на другия автомобил е била с повдигнато обвинение, но досъдебното производство е прекратено на основание на същия член 343, но ал. 2: „наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това“, казаха от прокуратурата. „Цвета Караянчева е поискала деецът на това ПТП да не бъде наказан. Тя има право на основание на този чл. 343, ал 2“, подчертаха от прокуратурата.  Разследването е било прекратено през лятото. 

Ако Караянчева не беше поискала делото да бъде прекратено, то щеше да си върви по повдигнатото обвинение, заявиха от Апелативна прокуратура.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!