BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приоритетите на БСП, ДПС и „Изправи се! Мутри вън” в новия парламент

Снимка БНТ

„Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета. В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 милиарда лева извън решения на Народното събрание. В резерва има свободни средства в размер само на 1,4 млрд. лв. извън заделените от закона в Сребърен фонд, Фонд „Козлодуй“ и т.н. Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, в който има 3,3 млрд.”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание, съобщи Нова тв.

„Затова внасяме днес в деловодството на парламента, промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правата на премиера, който и да е той, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората. Припомням, че четири години внасяме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството. Бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображение да сложим ред в управлението на финансите на страната“, каза още тя.

Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии“, каза още лидерът на БСП. „Внасяме днес  пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства“, посочи тя.

Според нея възстановяването на парламентаризма е основна и приоритетна задача. „ГЕРБ и присъдружните им партии в предишните мандати поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя и с това погазиха Конституцията“, каза Нинова.

С думите „Вярваме, че религията може да бъде миротворец” започна декларацията на ДПС, прочетена от лидера Мустафа Карадайъ по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

От партията призоваха за възстановяване на политическата нормалност и рестарт на държавността.

„Има желание за промяна, с която да спрем омразата, разделение, арогантността и агресията. От години липсва нормален диалог между политическите субекти – това ние определяме като конституционална криза. Макар и трудно, процесът по възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото НС. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент може да постави началото”, каза Карадайъ. И допълни, че ако се стигне до предсрочни избори, Движението за права и свободи е готово за тях.

Партията е готова да подкрепи правителство на новите сили в парламента, но при спазване на приоритети като ускорена ваксинационна програма, по-добри мерки за защита на населението и бизнеса, подобряване на Плана за възстановяване и устойчивост, достойно членство на България в евроатлантическите структури.

По време на първото заседание на 45-ото Народно събрание Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън” заяви, че са готови са предложат цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията и преразпределението на блага, но и образованието, културата, медиите, правораздаването.

„Заставам пред вас заради волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук: Мутрите – вън! Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха. С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста. Не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка, не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Нека да се знае, че когато говорим за управлението на държавата имаме предвид не само нов парламент, а и това, което хората от площадите поиска от нас  – нов главен прокурор и нови регулатори. Втората стъпка е търсене на отговорност. Пълна ревизия на корумпираното управление“, коментира Манолова, цитирана от Нова тв.

По думите й от партията днес ще внесат проект за решение за създаване на Комисия по ревизията.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!