BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осъдиха Община Шумен да плати 143 хил. лева на „Титан БКС”

Община Шумен е осъдена да плати 135 хил. лева стари задължения на бившия концесионер по сметопочистването „Титан БКС”. Окръжният съд в Шумен е признал за установено, че кметството дължи сумата по три фактури от 2016 г. Общината е осъдена да плати разноските по делото в общ размер на 8701.86 лв.

Дружеството издало три фактури – първата на обща стойност 215 202.39 лв., от която оставал неизплатен остатък от 11 259.49 лева, втората за 215 202.39 лв., от която оставали неизплатени 63.12 лв. и третата на стойност от 123 734.44 лв., сумата от която е изцяло неплатена и дължима. Общата стойност на задължението била 135 093.05 лв.

В рамките на делото е приета експертиза, според която „Титан БКС” и Община Шумен са осчетоводили трите фактури, които не са били заплатени.

През февруари миналата година Районният съд е осъдил Общината да заплати на „Титан БКС” претендираната сума с лихвата, както и сумата от 2 701.86 лв. Издаден бил и изпълнителен лист, като след връчване на поканата за доброволно изпълнение Общината е подала възражение против заповедта на съда и така казусът стигнал до Шуменския окръжен съд (ШОС).

По време на делото пред ШОС Общината направила възражение за прихващане на сумата от 123 797.56 лв. От кметството посочили, че през 2012 г. на „Титан БКС” бил предаден булдозер DRESSTA, за да може да изпълнява задълженията си като оператор на регионално депо за неопасни битови отпадъци. На 23 юли 2016 г. комисия установила, че машината е негодна за употреба, тъй като била разглобена, без охладителни радиатори, тръбопроводи към тях и без охладителна течност. Общината чрез обществена поръчка възложила ремонта на трето лице и заплатила за това 69 317.56 лв., които „Титан БКС”следвало да обезщети. Пожар в депото за отпадъци на 1 юли 2016 г. пък наложил ударно запръстяване на тлеещи участъци с обща площ от 25 дка. За това били заплатени 54 480 лв., които Община Шумен също поискала да бъдат обезщетение от „Титан БКС”.

Окръжният съд обаче е счел, че не са установени основанията и размерите на претенциите, които Общината предявява, за да извърши прихващане с тях. Според съда от кметството не са представили доказателства за виновното поведение на дружеството, довело до щети за Общината.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!