BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Македонска сеченица – царицата на домашните погачи! Мека като памук, вкусна като тутманик:

Македонките са прочути майсторки на тестените изделия – питки, погачи, мекици… Всичко, излязло изпод умелите им ръце е пухкаво и адски вкусно.

За да ви убедим, че това не са само празни приказки, от TRG ви предлагаме популярната рецепта за Македонска сеченица – тамошната версия на нашия тутманик :

Продукти:

700 гр. брашно
25 гр. прясна мая
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 бакпулвер
50 мл олио
200-300 мл газирана вода
200 гр. разтопено масло
150-200 гр. сирене

Приготвяне:

Замесете тесто от посочените продукти. Оставете го да си почине 10-15 минути, след което го разделете на малки топки.

Разточете топките на тънка кора, намажете всяка с разтопено масло (маргарин), поръсете с натрошено сирене и нарежете като слънце, оставяйки ненарязана средата. Сгънете „лъчите“ към центъра, така че да се оформи нещо като питка. Разточете втора кора, намажете с масло и поръсете със сирене. В средата сложете първата „питка“ и нарежете тестото около нея по същия начин.

кори за сеченица

разточена кора тесто

сеченица оформяне

След това прегънете нарязаните краища върху парчето тесто в средата.

Повторете по този начин, докато свършат всички топки тесто.

сеченица в тава

Оформената погача намажете с масло и оставете 15 минути да почине в тавата. Нарежете сеченицата на квадрати и намажете с разбито яйце.

сеченица в тава

Печете в загрята фурна на 200 градуса (180 градуса). Печете около 25 минути или до готовност.

сеченица в тава

македонска сеченица

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!