BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Критичен недостиг на Ремдесивир в МБАЛ-Шумен на фона на рекорден брой болни и смъртни случаи

На фона на рекорден брой пациенти с коронавирус и смъртни случаи, в МБАЛ – Шумен има критичен недостиг на „Ремдисивир“, и то от две седмици, оплакаха се пациенти. Директорът на областната болница д-р Димитър Костов потвърди липсата на препарата, който спасява човешки животи, ако си приложи още в началото на лечението.  

Тази сутрин в МБАЛ –Шумен има 245 пациенти с коронавирус. Смъртните случаи през последното денонощие са 6, докато в цялата страна са 34, т.е. в Шумен има огромна смъртност.    

Още на 6 март, когато е приета в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Шумен с двустранна пневмония, 60-годишна учителка научава от лекарите, че няма Ремдесивир, затова не могат да й включат този препарат за лечение. За щастие, жената успя да се възстанови и преди три дни е изписана от болницата. „До последно нямаше Ремдесивир за пациентите, само за един случай намериха отнякъде“, казва учителката.

Преди ден близки на млад пациент в тежко състояние са били принудени да звънят по всевъзможни здравни институции и да търсят препарата от съседни региони, съобщиха хора от ковид секторите. Те се оплакаха, че в някои места има проблеми и с кислорода, който не достига до всички точки. „Добре, че ме изпратиха в Търговище, защото в нашата болница няма и достатъчно кислород“, каза пациентка с Ковид 19, която се лекува в съседния регион.

Всички разбраха за проблема в Русе, но не и за Шумен

Докато за проблемите на русенската болница, която също изпитва недостиг от „Ремдесивир“, разбра цялата страна, тъй като там и областният щаб, и РЗИ непрекъснато тръбят пред медиите за проблема, то за липсата на жизненоважното лекарство в Шумен не коментират нито кризисният ни щаб, нито здравната ни инспекция.            

„Да, вярно е, в болницата няма Ремдесирив“, каза д-р Димитър Костов, когото потърсихме днес за повече информация. „Как да не сме вдигнали шумотевица, вчера занимавах и министъра, и депутати“, отговори шефът на болницата на въпроса защо нашите институции не говорят публично за проблема, така както го правят в Русе.  От обяснението му се разбира, че д-р Костов се е наел сам с решаването на проблема, без да чака някакво съдействие от РЗИ или от щаба.

Д-р Димитър Костов

Утре /понеделник, б.р./ сигурно ще има доставка на Ремдесивир, заяви д-р Костов, който е получил уверение, че ще има зареждане за нашата болница в първия възможен момент. Шефът на болницата не знае както количество от препарата ще бъде отпуснато за Шумен. „Ние даваме големи заявки, но не мога да кажа колко ще ни дадат, досега не ги изпълняваха. В началото давахме заявка за по 200 флакона на месец. Сега даваме за 600 флакона. Но колко ще бъдат изпълнени, ще видим“, каза д-р Костов.

Той коментира, че Ремдесивирът наистина помага много на пациентите, ако се включи още в началото на лечението. „Имаше моменти, когато разполагахме с достатъчно Ремдесивир и лекувахме с него всички постъпващи, наистина хората се повлияваха много добре“, обясни д-р Костов. И допълни, че сега в областната болница има рекорден брой болни с коронавирус, така че и Ремдесивирът не стига, и с кислорода е трудно. „Ние сме почти съразмерни със „Света Ана“ в София по брой пациенти с Ковид 19, пак сме с най-много болни от областните болници“, посочи д-р Костов. И изрази надежда, че утре следобед в Шумен ще пристигне доставка от Ремдесивир.

На 17 март правителството обяви, че отпуска 24 милиона лева за купуване на 36 000 флакона Ремдесивир, които ще бъдат разпределени за 6 месеца. Засега отпуснатите пари все още не са постигнали желания ефект, тъй като продължават сигналите за недостиг в болниците в цялата страна.

Веднага след установяване на проблема в Русе, от областния оперативен щаб апелираха за спешна доставка на препарата, като потърсиха за съдействие и местни, и национални медии. Председателят на русенския щаб Свилен Иванов заяви преди ден пред Нова ТВ, че благодарение на тази реакция са получили 72 флакона Ремдесивир, вместо определените 48.

Шуменският кризисен щаб, РЗИ и местната управа до този момент не са търсили съдействие от медиите, за да предизвикат граждански натиск върху властта. Проблемът, както стана ясно, е оставен за решение на д-р Костов.

Да се надяваме, че натискът от негова страна ще е достатъчен и утре в Шумен наистина ще дойде голяма партида Ремдесивир. Иначе няма смисъл да задаваме риторичните въпроси какво са направили за две седмици кризисният щаб, РЗИ и кметската власт, за да решат проблема. Не са го решили, както се вижда от състоянието на болницата днес. В същата болница, впрочем, се лекуваше и кметът на Шумен Любомир Христов и трябва да е наясно с липсата на жизненоважния препарат. Като областен координатор на управляващата партия ГЕРБ и като бивш депутат той е имал достатъчно лостове за влияние, за да издейства доставка на повече Ремдесивир – така, както в Русе са успели да увеличат количествата за тяхната болница…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!