BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Костадин Костадинов: На 4-ти aприл избираме между разруха и Възраждане

Константин Константинов

Г-н Костадинов, Вие сте известни с критичната си позицията за Европейския съюз и НАТО, това означава ли, че сте за Русия?

Всички решения за бъдещето на България трябва да бъдат вземани от нас българите спрямо националния ни интерес. В този ред на мисли припомням, че когато влязохме в ЕС и НАТО никой не пита българския народ, нямаше референдуми за това. Към настоящия момент членството на България в ЕС и НАТО носи повече вреди, отколкото ползи за България. Считаме, че трябва да има референдуми за членството на България в тези две организации и ние от Възраждане ще настояваме за това. Що се отнася до Русия, тя не ни е враг, никога не е била и няма как да бъде. Така, че близките отношения с Русия могат да бъдат само от полза за българския национален интерес.

Г-н Костадинов, „Възраждане“  води  поредната си предизборна битка. Тя освен на личности е и борба на програми. Какви са приоритетите във вашата?

Основен приоритет за „Възраждане“ е преодоляването на демографската катастрофа, което според нас е най-сериозният проблем в държавата. Възстановяването на здравната система, така че тя да даде възможност на българите да получават качествено здравеoопазване. Възстановяване на образователната система, така че децата ни отново да заемат водещи места по грамотност в света. Българското училище е създало българската държава, а в момента държавата убива българското училище. Също повишаването на доходите на българите, предвиждаме поредица от мерки за преодоляване на икономическата криза, привличане на инвестиции в България и разкриване на още работни места. Създаване на възможност за работа за всеки българин. Подобряване на стопанската среда на първо място, премахване на административната тежест за предприемачи.  Всички те са важни, но поставяме като основен приоритет демографската катастрофа, защото тя ни заличава като народ.

Да влезем в конкретика. Какви са конкретните експертни мерки по темата образование например?

Втора година децата ни не се обучават пълноценно. Финансово могат да бъдат компенсирани хората без работа и бизнеси претърпели загуби, но няма как да върнем тези две години от образователния процес на децата ни.

Какво да кажем за децата влизащи или излизащи от системата? Какво да кажем на учителите, които направиха невъзможното, за да предадат знания на децата ни? Това античовешко водене на политика от страна на управляващите нанесе огромни неимуществени вреди върху поколения българчета. Що се отнася до промените в образованието според нас – трябва да се премахнат делегираните бюджети. Те са сложени за един минимум от деца, които да учат в дадено училище. Тоест, ако учениците са под 75, то вече не е „рентабилно“, според управляващите. Не може да има нерентабилно училище, както не може да има печеливша и губеща болница. За всяко едно затворено училище държавата плаща  субсидия на съответната община. Това са едни 200 000 лв, които те получават в помощ при закриване на училището. Няма друга държава в света, която да субсидира закриването на училища. Точно обратното е по света. А това е политика, която у нас съществува още от края на 90-те години.

Необходимо е още да пренапишем и учебниците по хуманитарни науки.

Промените в здравеопазването са другия стълб от програмата ви. Какви са те?

Същото е като в образованието. Трябва да се премахне търговският статут. След 1999 г. болниците бяха превърнати в търговски дружества. Това превърна автоматично пациентите в клиенти. Болниците се състезават коя повече пари ще усвои от Здравната каса. В момента те приемат с отворени обятия всеки с позитивен тест за COVID 19 и за него получават 1500 лв. по Здравна каса. Тоест на хората се гледа като на ходещи чекови книжки. Без значение дали са в леко или тежко състояние. И в двата случая парите са еднакви. В следствие на претоварване на болниците, болнични отделения се преобразуват в COVID такива, което води до спиране на планови операции и на практика лишава хронично болните, а и всички нас от адекватно здравеопазване, за да имаме повече отделения, в които се приемат далите позитивен тест за COVID 19. Всичко това подсказва едно простичко решение – премахване на търговския статут на болниците. Лекарите и медицинските ни специалисти са хора с кауза и мисия, но условията, в които работят ги принуждават да се превърнат в търговци,  за което отново отговорност носят тези, които управляват държавата.

Другото, което трябва да се направи, е демонополизация на Здравната каса.  Трябва да се помисли и за модел на доброволно здравно осигуряване. 

Необходимо е да помислим и за пенсионното осигуряване в България, което трябва да е предмет на индивидуалното решение на всеки човек.  Необходимо е всеки човек да има възможност да се осигурява по своя собствена индивидуална партида и държавата не само да поощрява това с данъчни облекчения, но и да провежда информационни кампании по темата. Защото реално днес голяма част от българите не знаят какво е добро за тях и какво не е.

Тук е ролята на „Възраждане“, когато получим доверието на българските граждани и бъдем парламентарно представена партия в 45-то Народно събрание. Една от целите ни е да дадем възможност за информиран избор по всяка важна тема за българския народ на всеки един български гражданин.

Когато повдигнем българския дух и самоучастие на българите, когато те имат водеща роля във взимането на решенията, които ги касаят, това ще ги направи по-независими, по-свободни и надявам се по-щастливи.

Темата икономика е пряко свързана с независимостта на българите, за която говорите. Най-вече финансовата. Всички в тази кампания говорят за повишаване на доходите. Какви са вашите идеи в тази посока?

Когато съм дебатирал досега с някой от представителите на управляващите по темата, винаги съм ги питал: „Защо досега не го направихте? Какво ви попречи?“

Единственото нещо, което трябва да направим, за да вдигнем доходите, е да изберем народни представители, които ще взимат решения с грижа за българите и най-важното да не са  крадци.  България не е бедна държава,  тя е богата държава,  в  която много се краде. Тук някой властимащ просто може да ти открадне бизнеса, една банка може да фалира, защото някой управляващ е решил така,  тук работниците не са защитени от посегателствата на работодателите си. България има икономически предимства – тук е държавата с най-нисък данък в Европа. Това е ултрадясна, либертарианска мярка, минимално малко вмешателство на държавата в ролята на свободния пазар. Това обаче не помага, защото няма значение какви са ти данъците, ако някой реши да ти прати проверка от НАП например и да те глоби  за някоя дреболия.  Това създава несигурността на хората в бизнеса и въпреки, че имаме ниски данъци, те пак се укриват. Българската държавност в момента представлява най-сериозната заплаха за българската национална сигурност.  Всички служби тук представляват една огромна организирана престъпна група, която е най-агресивната заплаха за оцеляването на българската народност.

Ако обаче говорим за конкретни мерки, според нас ДДС трябва да бъде намалено поне на 18 % .

Както е в Израел. Борисов веднъж е предлагал подобно нещо. Само че то не се случи. Другото важно е премахването на ДДС за три основни стоки- храните от малката потребителска кошница, лекарствата, книгите и учебниците в това число. У нас половината от хората живеят под прага на бедността и по този начин, когато държавата не им взема този данък, ще повиши доходите им. Ролята на държавата не е толкова да дава, колкото да не взема.

В нашите листи са хора, доказали себе си, хора които са се самосъздали.

Говорим за група съмишленици, които искат да правят нещо заедно. Ние искаме да променим модела в държавата. И поради тази причина привличаме всякакви хора. При нас има изявени обществени фигури, които не са наши членове. Такива са Пламен Пасков, адвокат Елена Гунчева, Румяна Ченалова, все хора доказали се в своята област. Имаме учители, инженери, лекари, много ни е пъстра палитрата. Това което знае всеки от тях, когато става част от нашите листи е, че „Възраждане“ обединява хора, които искате да пишат история, а не да са само наблюдатели на случващото се в страната ни.

Николай Костадинов е водач на листата на кандидатите за народни представители на Възраждане за 30 МИР Шуменски.

Завършил е Професионална гимназия по икономика «Д-р Иван Богоров», бакалавър в Икономически университет Варна, специалност Икономика на търговията, магистър към ИУ – Варна по публичен мениджмънт и административна власт.Той е на 37 г.,  баща на едно дете

Николай Костадинов е предприемач, който развива собствен бизнес в сферата на търговията.

На 4 април 2021 г. българите имаме възможност да избираме между разрuха и Възраждане. Възраждане е с номер 5 в интегралната бюлетина.

Пресцентър ПП Възраждане

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!