BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Шумен праща в девета глуха предложението за отпадане на таксите за ясли и детски градини

Предложението за отпадане на таксите за детските градини и ясли за 2020 г. по същество представлява промени в Наредбата за местните такси в община Шумен, затова е необходимо да бъдат спазени разпоредбите на Закона за нормативните актове. Това гласи становището на кмета Любомир Христов по повод предложението на общинските съветници от БСП Иван Йонков и Лили Петрова за отпадане на таксите за забавачките. Докладната записка е внесена за гласуване на предстоящата сесия в четвъртък.

Кметът се позовава на чл. 26, ал 3 и ал. 4 от Закона за нормативните актове, според който преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят му, в случая орган на местното самоуправление, трябва да го публикува на интернет страницата на съответната община и/или общински съвет. Освен това срокът за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации, е не по-кратък от 30 дни.

В становището се казва, че според общинската администрация настоящата Наредба за местните такси дава възможност на уязвима група граждани да се възползват от редица преференции и облекчения.  Любомир Христов посочва, че в община Шумен таксата за детските градини и яслите се заплаща с 50% намаление за деца на родители, от които поне единият е студент, деца, в чийто акт за раждане е вписан само един родител, първо дете от многодетно семейство и др.

Съгласно Наредбата не се заплаща такса за децата, на които поне един от родителите е с намалена трудоспособност 70% или над 70 %, децата на неизвестни родители, децата на загинали при производствени аварии и природни бедствия, както и на загинали при изпълнение на служебен дълг. Освободени от такса са и децата с намалена възможност за социална адаптация 50% или над 50%, сираци или полусираци и деца подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от семейства, в които родителят/родителите ползват месечни социални помощи, пише още в становището.

Кметът на Шумен припомня, че при отсъствие на децата такса не се заплаща за времето, през което са отсъствали, и предоставя информация за намалените приходи от таксите.

Според данните, при съставянето на бюджета за тази година са заложени 520 хил. лв. приходи от такси в детските градини, 265 хил. лв. са планираните постъпления от такси в яслите.

Към 21 май в Община Шумен са внесени такси за посещение на градина в размер на 126 217 лв. За същия период на 2019 г. постъпленията са били 213 211 лв., тоест от кметството отчитат 59.2% неизпълнение спрямо миналата година. За детските ясли неизпълнението е 65%.

Припомняме, че вносителите на докладната за отпадане на таксите Иван Йонков и Лили Петрова мотивираха предложението си с извънредната обстановка в страната. „В знак на подкрепа, социална ангажираност и солидаризиране на Община Шумен в трудностите, пред които са поставени почти всички родители, е редно да предприемем действия, с които да им помогнем. Отчитайки и фактора демографска криза, която е силно изразена и в община Шумен, ние следва да бъдем адекватни с обстановката и да бъдем в помощ на гражданите, в частност на родителите”, пише в докладната на двамата съветници.

Междувременно още по време на извънредното положение много общини, включително и в област Шумен, взеха решение да отменят таксите за детските заведения.

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!