BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Искат постоянен арест за един от разградските хакери

26-годишният Халид Х. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Разград. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за за компютърни престъпления и за изпиране на пари от престъпна дейност.

Утре Окръжната прокуратура в Разград ще внесе искане в Разградския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия. 

Както съобщи вчера пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград ГДБОП е провел операция във връзка с данни за извършени компютърни престъпления и пране на пари. По време на операцията бяха задържани трима, един от които е Халид, известен като хакер в компютърните среди.

При претърсване в негов имот са намерен компютър в работен режим с включена програма за отдалечен достъп. По този начин обвиняемият успявал да изтегли информация за банкови наличности и сметки на нищо неподозиращи хора, обикновено чужденци, и да извършва нареждания с техните средства, които превеждал по сметки, до които той имал достъп.

Служители на ГДБОП са претърсили четири имота, иззели са седем автомобила и 30 000 лева, които били намерени в дома на 26-годишния Халид. Той е осъждан три пъти за теглене на пари от чужди банкови карти – престъпление по член 249 от НК, като деянията, за които е бил осъждан, също са извършени чрез отдалечен достъп до чужди устройства.

Със средствата от престъпната дейност хакерът закупувал имоти и скъпи коли.

Действията по разследването на цялостната престъпна дейност на 26-годишния Халид Х. продължават. 

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!