BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Има ли натиск заради референдума? Полицията привиква жители на шуменското село Мадара

Полицията в Шумен привиква за обяснения хора, които са се подписали за провеждането на референдум за отделянето на село Мадара, алармираха възмутени жители на селото. Те недоумяват защо трябва да губят средства, време и нерви, за да пътуват до града и да дават показания за едно свое съвсем нормално гражданско право – да участват в подписки. Сякаш сме престъпници, недоволства един от разпитваните, пенсионер от Мадара.

Вече над 10 души от Мадара се оплакаха, че ги викат в шуменската полиция заради подписите им за референдума, съобщи кметът на селото Неделчо Неделчев. Той не знае колко хора от селото са викани в полицията, но по негова информация проверката се прави, тъй като жител на Мадара е подал жалба, че подписът му е фалшифициран. „Не може заради един човек да се тормозят хората, има старци, които се притесняват да ходят в полицията, и вече се страхуват да участват и в евентуален референдум“, възмущава се кметът на Мадара. „Явно някой е уплашен, че на областния управител му свършва мандатът и вече няма да има кой да пречи на референдума“, коментира Неделчев.

Междувременно адвокат Даниела Русева разказа във фейсбук как възрастно семейство от Мадара е било викано в полицията: „Придружавам двама възрастни човека, които са призовани в полицията в Шумен. Единият с 98 % инвалидност, с тежък диабет, с бастун, едва се движи. Съпругата му и тя призована, го поддържа за да може да върви. Миналата седмица полицейска кола спряла пред дома им и им връчили призовки, за да отидат в полицията „за справка“. Полицаите не им обяснили за какво ги викат. И двамата възрастни човека се разтреперили. Споделиха с мен, че за първи път ги викат в полиция…Оказа се, че ги викат, защото са се подписали на подписката за провеждане на референдум в Мадара. За да ги питат дали са техни подписите. И двамата съвсем интелигентно обясниха на разследващата, че след като цялото село иска референдум, те като граждани са длъжни да се включат в подписката за провеждане на референдум. След това жената допълни, че тяхното желание е Мадара да остане в Шумен, защото тук са им личните лекари, но желаят да има референдум и да гласуват по време на референдума за да бъде чуто тяхното мнение. Попитах разследващата, всички ли 290 човека, които са се подписали с искане за референдум, ще бъдат разпитвани в полицията? Отговорът бе, че част от хората, подбрани на случаен принцип. Попитах не е ли по-добре разследващите да отидат в Мадара и да разпитват там на място, вместо да разхождат възрастни и болни хора до полицията в Шумен? Получих неопределен отговор. Според мен това е типичен пример за натиск от страна на държавата чрез държавните органи върху хора, които свободно са решили да изразят своето мнение чрез референдум. Референдумът е най-висшата форма на демокрация, но каква ти демокрация в държавата на Борисов? Срамно за държавните органи бе това, на което присъствах днес. И разбирам някой да е твърдял, че подписите на тези двама човека не са истински и да ги разпитват за това дали са истински или не. Нищо подобно, хората са се подписали, много интелигентно обясниха за какво точно са се подписали, но въпреки това ги привикват.  „Страхуват ни“, уважаеми сънародници, но няма да им се дадем“, написа Даниела Русева.

И останалите жители на Мадара, привиквани в полицията, са обяснили, че подписите за референдума са техни и са ги положили съвсем осъзнато, каза кметът на селото. Той обясни, че в подписката са събрани общо 291 подписа, като от тях 217 са на хора с постоянен адрес в Мадара. Тези 217 души са напълно достатъчни, защото са над необходимите по закон 25 %, казва Неделчо Неделчев. В подписката са участвали и живеещи по настоящ адрес, но броят им не променя легитимността на инициативата.

Поискахме отговор от областната дирекция на МВР на няколко въпроса: на какво основание хора от с. Мадара се викат в полицията заради участието им в подписката за референдум, колко хора от селото ще бъдат призовани и дали това става на случаен принцип, както е цитирала Даниела Русева.

Областната дирекция не дава отговор на въпросите и ни препраща към Районната прокуратура. В получено днес от ОДМВР писмо се казва, че всички въпроси относно предмета, основанието и хода на въпросната проверка са от компетентността на районна прокуратура – Шумен „доколкото тази информация не е обществена по смисъла на чл. 2 ал. 1 вр. с чл. 4 ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация“.

От областната дирекция съобщават, че проверката за референдума е разпоредена по Закона за съдебната власт, вече е приключила и материалите са изпратени на Районна прокуратура.  

Искането на Мадара за референдум предизвика наженени спорове в общинския съвет, където въпросът беше разглеждан в края на януари. Тогава мнозинството съветници не подкрепиха инициативата.  В същото време обаче общинският съвет в Каспичан единодушно гласува да приеме село Мадара в общината.

През февруари областният управител обяви, че искането за свикване на местен референдум с въпрос „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан?“ е незаконосъобразно и отказа да насрочи дата за пряко допитване. Кметът на Мадара обжалва заповедта му и делото вече е в Административния съд.  

Основният мотив, с който жителите на Мадара искат да излязат от община Шумен, е липсата на собствен бюджет.  Община Шумен не дава бюджети на селата си, за разлика от съседната община Каспичан. Освен това жителите на Мадара основателно протестират, че селото им не получава от община Шумен достатъчно средства за благоустрояване и развитие. В предходни години за селото не бяха отделяни никакви капиталови разходи, хората се оплакват, че улиците им не са ремонтирани с десетилетия, а за капак, когато миналата година общината все пак ремонтира една улица, тя се оказа крайна и неизползваема, но минаваща покрай имот на активист на ГЕРБ.

В селото живеят около 1500 души, от които около 900 са с постоянен адрес. До 1978 г. Мадара е била самостоятелна община, след това преминава в община Каспичан, а от 2000 г. е в община Шумен.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!