BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Изправи се! Мутри вън!“ е пред разцепване след изказване на Хаджигенов

Манолова и Дончева на извънреден брифинг. Снимка пресцентър „Изправи се“

Обединението „Изправи се! Мутри вън!“ е пред разцепване заради изказване на Николай Хаджигенов, който коментира, че ще се наложи да се приеме подкрепа от БСП за бъдещ кабинет и обяви, че ще се жертва да стане министър, ако се наложи.   

„Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, за постове и за позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група. В разговори и пазарлъци за правителство с партиите на статуквото – ГЕРБ, ДПС и БСП, не влизаме. Казали сме ясно, че ще водим разговори с „Има такъв народ“ и Демократична България за общи действия след влизането ни в парламента“. Това заяви Мая Манолова на извънреден брифинг днес по повод изявлението на Хаджигенов по националната телевизия. Манолова беше заедно с Татяна Дончева, която е председател на един от мандатоносителит на коалицията – „Движение 21“.

Николай Хаджигенов заяви тази сутрин, че според него трябва да започнат преговори за ново правителство, защото това е важно. „Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство, да опитаме да довършим ламята. Това правителство може да има много кратък живот, за този кратък живот обаче ние трябва да променим Изборния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл – електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата“, обобщи Хаджигенов и коментира: „Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да вземем подкрепата на ДПС – какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят – чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме“, каза още Николай Хаджигенов. 

Манолова е категорична, че изразеното от Хаджигенов тази сутрин по националната телевизия не ангажира коалицията и е лично мнение.  „Г-н Хаджигенов беше съпредставляващ на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ заедно с мен до провеждането на парламентарните избори. Предстои да се сформира парламентарната ни група, която ще избере свое ръководство и свои говорители, които ще изразяват мнението на групата. Никакви разговори от „готови да се жертват“, ставайки министри, няма да са толерирани. Решенията за участие или подкрепа на кабинет ще се вземат в парламентарната група“, каза още Манолова.

Наложи се да дадем този брифинг, тъй като реакцията след изявлението на г-н Хаджигенов тази сутрин, беше бурна и в медиите, и в социалните мрежи, заяви Татяна Дончева. В създаването на парламент с много нови участници в политиката е нужно по-голямо хладнокръвие от страна на всички ни при възприемане на различни изявления. Тя добави, че ще отнеме време на хората, нови в политиката, да преценяват изказванията си. Вероятно в много случаи ще става дума за не съвсем премерени изказвания и не съвсем добра преценка какви изводи могат да се направят въз основа на тях, обясни още Дончева.

На въпрос за бъдещото правителство Манолова отговори, че се изчаква конституционната процедура. Борисов със сигурност няма да успее да състави кабинет, защото е в пълна изолация. Ще изчакаме предложението на Слави Трифонов и тогава ще вземем решение за евентуална наша подкрепа, заяви тя.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!