BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жило за километраж и жило за газ – важните автомобилни компоненти

За никого няма да е изненада да кажем, че техническият аспект на превозните средства е необятен и изпълнен с множество части, елементи и тънкости, които са известни на професионалистите и на истински запалените по високите скорости.

Всеки шофьор, обаче, следва да е запознат с най-основните части на автомобила и да знае „какво се крие под капака“ – добре информиран, той ще знае на кои индикации от работата на превозното средство да обърне внимание, както и ще има идея за евентуални решения по отстраняването на възникналите проблеми.

Какво представляват жилата при колите?

Жилото, в своята същност, представлява свръзка между два компонента от устройството на колата и служи като посредник, осъществяващ контакта между тях. Жилата за метални оплетки, обгърнати от защитна броня, съставена от гумен шлаух и пластмаса, служеща за ограничаване на механичните и атмосферни влияния.

Какви видове жила познаваме?

Съществуват много и различни видове. Срещат се при автомобилите, автобусите, бусовете, камионите, селскостопанската и строителната техника като трактори, багери, комбайни, кранове, валяци. Условно индустриалните жила се делят на три големи групи – познаваме меки, твърди и гъвкави. Всеки от типовете намира приложение в различни аспекти от работата на автомобила.

Жило за газ, например, наричаме свръзката между педала на газта и дросела на автомобила, който отговаря за допускането на въздух в бензиновия двигател и добавянето на въздух и гориво в дизеловия. Износване или скъсване на жилото за газ води до намалена способност на превозното средство да ускорява оптимално, както и неравномерна работа в оборотите.

Жилото за километраж осъществява връзката между арматурното табло и трансмисията. Чрез него успяваме да следим скоростта, с която се движим. Повреденото жило за километраж пречи на акуратните данни, които се подават към таблото. Така водачът няма вярна информация относно скоростта, с която се движи – това пряко застрашава безопасността и сигурността на всички участници на пътя.

Жилата за седалки спадат към категорията на гъвкавите жила и способстват за настройването на различните позиции на седалките в автомобила. Жилото за парно способства за регулация на температурните режими на работа на климатика или парното в колата.

Както споменахме, съществуват редица видове жила, които отговарят за извършването на много механични функции. Причините, които налагат техните ремонт или смяна, най-често се ограничават до износване, скъсване, разхлабване, разтягане или неправилна настройка. Консултацията със специалист ще ви помогне да отстраните проблема – доверете се на човек с опит, който да диагностицира състоянието на жилото и да го смени с ново, за да не изпитвате проблеми по време на път.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!