BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жената-сензор Мая Попова, която се прочу с предсказването на земетресения: Горя в съня си

Жената-сензор Мая Попова, която се прочу с предсказването на земетресения, е била изнесена снощи  горяща от втория етаж на морската си къща в Созопол, научи ТРГ

Драмата се е разиграла в неделя около 22:30 часа, на ул. „Н. Вапцаров” №10 – в един от атрактивните имоти – т.нар. „Палазова къща” в старата част.

Обезобразена с множество изгаряния по лицевата част и тялото, екстрасенската е била откарана във Варна. Изгарянията са по цялата глава, ръцете, шията и предната част на тялото. Степента на изгаряне е около 40%.

Пламъците тръгнали след 22 ч., когато е подаден сигналът от случайно разхождащите се по паветата в Стария град.

Мая Попова е дъщеря на известния дипломат по времето на Тодор Живков – Живко Попов. Бившата тв журналистка била извадена от къщата в много критично състояние. Според лекари тя е с 40% изгаряния, което наложило преместването й в Клиниката по изгаряния във Варна, след като първо обработили спешно раните й в бургаската УМБАЛ.

Засега остава загадка какво е причинило пожара в Палазовата къща, която Попова купила преди 2 години. Знае се със сигурност, че огънят е тръгнал от леглото, откъдето била изнесена видната екстрасенска. Вероятно се е запалила в съня си и не е могла да реагира бързо, коментираха огнеборци. От изгарянията й по кожата й личали следи от разтопен метал от бижутата й.

На площадката пред къщата се вижда все още обгореният матрак, върху който вероятно е лежала Мая. Вижда се и стол от горящата й стая на втория етаж, по който има косми и останки от дрехи. По информация на „Флагман“ дъщерята на Мая също е била в къщата, но не тя е подала сигнал за пожара.

Влюбена двойка – момиче и момче, е била на романтична разходка в този момент, в който от отворения прозорец започнали да се носят кълба от дим и въздухът силно замирисал на обгорено. Именно те били първите, които закрещели: „Пожар! Пожар!”. Горящата в стаята си жена е била изкарана с носилка. Загадка е откъде е тръгнал огънят, тъй като снощи по това време температурата в Созопол бе около 23 градуса. Не са били включвани електрически уреди.

Палазовата къща се намира на не повече от 100 м от централния плаж, а изгледът от терасата и прозореца на стаята на Мая Попова са фантастични. Собственик на имота е известният созополчанин Никола Палазов, който я продава на Попова преди 2 години. Параклисът в ляво от къщата е построен също от фамилия Палазови, известна в цял Созопол. Хора, които са участвали снощи в спасителната акция на ул. „Н. Вапцаров” №10 в Стария град на Созопол твърдят, че картината е била ужасяваща.

„Не знам коя беше жената, но се налагаше да се отстранят от нея бижутата й – гердани, обеци, множество гривни и пръстени. Разтапящият се метал бе залепнал за кожата ѝ. Не мога да преценя какво е степента на изгаряния по тялото ѝ, но смятат, че състоянието и беше повече от трагично”, каза един от свидетелите. Той заяви, че през цялото време дъщерята, чието име в Созопол никой не знае, е била там, но не е реагирала.

Странността на поведението, според някой се обяснявало с шока, в който е изпаднала. От кметството казаха, че не разполагат в момента с точната възраст на Мая Попова, но тя била някъде около 63-65-годишна. Живеели постоянно в къщата, но не е известно да са работели нещо. Обстановката вътре била на границата на мизерията, живеели с обзавеждането, което заварили от бившия собственик, купували са само продукти от първа необходимост и завивки. Наоколо съседите не знаят името на дъщерята, казват, че било нещо като „Джара”.

Мая Попова напусна публичното пространство преди 3 години окончателно, тъй като не можа да понесе критиките в медиите за това, че не е улучвала точната прогноза за предстоящо земетресение. Дарбата й да предвижда земни трусове на различна географска ширина, се развила внезапно, след като през 1997 г, малко след като е била отстранена от БНТ, в момент, в който собствената й рубрика „Неудобни въпроси” е стигнала един от най-високите рейтинги.

Самата тя смята, че е била уволнена от генералния директор Хачо Бояджиев, тъй като моралната пропаст между двамата била непреодолима. Усамотението й през последните години се дължи основно на обвиненията, че е шарлатанка.

Баща й умира при странни обстоятелства

Бащата на Мая Попова – Живко Попов е роден в Бургас през 1930 г., завършил е икономика, след което започва работа като секретар в посолството ни в Лондон, агент на ДС. От 1974 г. е началник отдел „Кадри“ в МВнР. През 1976 г. става зам.-министър на външните работи и до смъртта на Людмила Живкова през 1980 г. той е нейната дясна ръка и най-близък довереник. През 1981 г. е арестуван, след като се разбира, че липсват 6,5 млн. лв. от общо 9 млн. лв., определени за честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Живко Попов е осъден на 20 години затвор за присвояване в огромни размери. През 1990 г. е амнистиран. Самата Мая Попова завършва гимназия в Лондон, а след това Кралската академия по драматични изкуства, ВИТИЗ и „Социология“ в Софийския университет.

Започва работа в БНТ. През 1981 г. ражда дъщеря си от сина на друга видна личност от Тодор-Живково време – Цветан Бояджиев. Той е пряко подчинен на шефа на УБО ген. Кашев. По нейни думи, той умира при странни обстоятелства, вероятно отровен от тайните служби, тъй като е държал в себе си секретна информация за правителството. Според самата Попова, в епикризата преди смъртта му пишело, че е болен от рак на черния дроб, но тя е сигурна, че смъртта не е била естествена. Това се случва през 1984 г. Година по-късно Мая Попова се развежда със съпруга си Лъчо, но няма информация каква е причината.

След присъдата срещу баща й тя е принудена да напусне БНТ, но все пак й дават възможност да се прехвърли в БНР. През 1990 г. се връща като редактор и репортер в „Отзвук“ и дори прави собствена рубрика „Неудобни въпроси“, но е отстранена от генералния директор Хачо Бояджиев.

През 2017 г. баща й Живко Попов е намерен в банята у дома си мъртъв – с рана в задната част на главата. 40 дни след смъртта му Попова обявява, че той е убит от човек, който е влязъл по желязно скеле зад къщата, с цел да търси пари. Твърденията й така и не се доказват.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!