BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екоминистърът с проверка на място на язовир „Тича“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери яз. „Тича“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес започна проверки на място на язовирите „Ястребино“, „Тича“ и „Цонево“. Проверките са във връзка с предстоящите през следващата седмица поредица от работни срещи в изпълнение на възложената от премиера Бойко Борисов задача за взимане на мерки за осигуряване на допълнителни източници на вода за населението, земеделието и енергетиката, съобщиха от пресслужбата на МОСВ.

Той посети новия сондаж в Търговище, от който ще се ползва вода за промишлеността. „Това е стъпка в правилната посока за икономии и пестене на вода“, заяви министър Димитров. Той поясни, че досега за промишлени нужди се е използва питейна вода от язовир „Тича“. След пускането в експлоатация на новия сондаж най-големият промишлен потребител „Шишеджам“ ще има независим източник, няма да ползва питейна вода и ще икономиса около 25% от водата, ползвана досега от язовир „Тича“.

Новият сондаж в Търговище

Министър Димитров припомни, че още в началото на лятото е дал указания на местните власти в експлотационните дружества в Търговище и Шумен и за търсене на алтернативни източници, но докато Търговище вече правят стъпки в тази посока, Шумен все още не са  предприели действия, въпреки наличието от десетилетия около 40 изградени сондажа, повечето от тях захранвали с питейна вода Шумен преди да започне захранването му от изградения за земеделски цели яз. „Тича“.

При посещението си на яз. „Ястребино“ днес министърът съобщи, че от него не се предвижда ползване на повече вода за други нужди, освен за питейно-битово водоснабдяване.

С цел осигуряване на водни количества от комплексните и значими язовири, управлявани от Министерство на околната среда и водите в следващите седмици министър Димитров ще проведе срещи с ръководствата на държавните ведомствата, отговорни за водния сектор и експлотационните дружества. Ще бъдат обсъдени решения за осигуряване на води за нуждите на всички ползватели с приоритет питейно-битово водоснабдяване, както и възможностите и разрешителните режими по отношение алтернативни собствени водоизточници.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!