BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВСС уволни Гешев, но той все още е главен прокурор до указа на президента

Пленумът на Висшия съдебен съвет /ВСС/ уволни вчера Иван Гешев от поста главен прокурор. Решението беше взето в края на няколко заседания, продължили общо над 30 часа и в отсъствието на Гешев, който по обед отпътува за Страсбург.

„За“ отстраняването на Гешев гласуваха 16 членове на ВСС, „против“ бяха четирима. Първи срещу главния прокурор се обърнаха представителите на прокурорската колегия, които досега го подкрепяха плътно от началото на мандата му през 2019 г.

Решението на ВСС обаче не отстранява автоматично Гешев. То ще бъде изпратено като предложение до президента Румен Радев, който трябва да издаде указ и едва тогава главният прокурор практически ще освободи поста. Дотогава Гешев е с правомощията на главен прокурор.

Предсрочното отстраняване на главния прокурор е безпрецедентно за българската съдебна система. Гешев беше уволнен с мотива „уронване престижа на съдебната власт“ на фона на заявки за промени в конституцията, които могат да заличат изобщо фигурата на главния прокурор или значително да ограничат правомощията му. Така на практика Иван Гешев може да е последният главен прокурор, коментира Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Пленумът на ВСС уволни Гешев като прие, че той е накърнил престижа на съдебната власт с изказването си от 15 май, че политическият боклук трябва да бъде изметен. Решението си кадровиците от ВСС взеха с 16 гласа „за“. Четирима гласуваха против – Вероника Имова, Олга Керелска, Евгени Иванов и Стефан Петров. В гласуването не участва Севдалин Мавров, който напусна заседанието на съвета. В 25-членния ВСС съвет има 3 непопълнени места.

По обяд Гешев опита да отложи процедурата, тъй като тръгваше за Страсбург. Преди това той многократно предупреди, че в ролята си на главен прокурор ще участва в изслушване на 13 юни пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, където ще говори за дела като „Барселонагейт“ (пряко свързано с Борисов) и други разследвания за корупция. Ако следва линията на поведение, която личи през последните седмици, може да се очаква главният прокурор да атакува ГЕРБ и лидера й от Страсбург. Това може да се случи и в българския парламент, където утре е предвидено изслушването на Гешев по негово искане

Въпреки отпътуването му вчера, мнозинството от кадровиците във ВСС решиха процедурата да продължи и гласуваха за освобождаването му.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да подпише указа за освобождаването на Гешев. Той обаче може и да го върне, както направи при назначаването на главния прокурор. Когато бъде скрепено с президентски указ, уволнението на Гешев става необжалваемо. Той обаче има право да съди държавата пред Европейския съд по правата на човека. И след указа на президента, Гешев ще остане в системата като редови прокурор.

Гешев на заседанието на БСС. Сн. скрийншот бТВ

Събитията около предсрочното уволнение на Гешев се развиха скорострелно след 1 май, когато избухна взрив до автомобила му. На 11 май номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви, че правосъдният министър в бъдещо правителство ще поиска освобождаване на главния прокурор и последва буря в правосъдната и политическата система. Още на следващия ден шестима членове на прокурорската колегия изненадващо внесоха предложение за предсрочно отстраняване на Гешев. На 15 май Гешев обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и скъса ритуално оставката си. Последва възобновяване на знакови дела, които досега бяха поставени на трупчета, включително „Барселонагейт“

На 5 юни ВСС откри втора процедура по предсрочно отстраняване на Гешев и я обедини с първата. Самият Гешев пък атакува пред Конституционния съд промените в НПК и ЗСВ, с които се въвежда ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

На 6 юни беше излъчено редовното правителство на кабинета „Денков- Габриел“. За него знаково гласуваха и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, както и санкционираният по „Магнитски“ депутат Делян Пеевски. Гешев внесе в парламента допълнителни материали по „Барселонагейт“ за имунитета на Борисов.

На 7 юни Пеевски беше избран за член на комисията по конституционни въпроси, а партията му показа, че иска водеща роля в съдебната реформа.

Гешев си тръгва от заседанието на ВСС. Сн. скрийншот

Адвокат Емилия Недева, известен правозащитник, нарече уволнението на Гешев „много лош прецедент“  в коментар във фейсбук. „Като човек, който протестираше дори против идеята Гешев да бъде главен прокурор, исках да бъде отстранен за по-сериозни нарушения, много по-рано и далеч юридически по-безспорно. Като правозащитник мисля, че това е много лош прецедент, който ще виси като дамоклев меч над всеки бъдещ главен прокурор, но и над всеки висш магистрат, който си позволи да не е съгласен с господарите на конкретната политическа ситуация“, коментира Недева.

Подобен коментар направи и бившият министър на правосъдието и настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова. „През последните седмици внимателно наблюдавам събитията в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Няма как да не се притеснявам от действията на членовете на съвета спрямо главния прокурор сега и преди една година“, каза вчера пред бТВ Надежда Йорданова. Тя припомни, че когато оставката на Иван Гешев е били искана от нея и Янаки Стоилов като министри, е имало не по-малко сериозни аргументи от сега, но тогава ВСС не ги прие.

„Тревожно е, че се създава усещане, че действията на членовете на ВСС са в резултат на политическата конюнктура“, обобщи Йорданова. Тя подчерта, че е изключително важно следващият главен прокурор да бъде избран, след като бъде променена Конституцията.

The post ВСС уволни Гешев, но той все още е главен прокурор до указа на президента appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!